23948sdkhjf

Plantefars giver Løgismose Meyers appetit på mere

Producenten gør sig klar til at skrue op for produktionen af vegetarisk grøntsagsfars, som ikke efterligner kød

Det er farsdag denne mandag i Allested-Vejle på Midtfyn på Løgismose Mejeri, som foruden mejerivarer også producerer blandt andet pesto, humus og færdigretter til Løgismose Meyers-koncernen.

Men det er hverken svine-, kalve- eller oksefars, der ruller ud på båndet denne formiddag. Det er derimod såkaldt plantefars fremstillet på kikærter, rød peberfrugt og krydderier.

Plantefars, et vegetarisk alternativ til kødfars, tegner til at blive en af 2018’s helt store fødevaretrends herhjemme, men mejerichef Henrik Toft påpeger, at Løgismose Meyers i modsætning til nogle af konkurrenterne netop bevidst ikke prøver at efterligne kød i hverken smag eller konsistens.

- Vi former det ikke som kød, og produkterne er krydrede og klar til brug. Man skal bare tage farsen op og forme den, forklarer Henrik Toft om den rødlige fars, der i konsistens kan minde om en meget lind humus.

1.000 bakker i timen 
Løgismose Meyers' plantefars dukkede for første gang op i Nettos kølediske i november 2017.

- Det blev så stor en succes, at det blev revet væk. Så mange forbrugere kørte faktisk forgæves, fortæller Henrik Toft.

Dansk Supermarked - i dag Salling Group - ville have mere, og siden 1. januar 2018 har den røde, kikærtebaserede plantefars været fast inventar i Nettos butikker. En grøn variant kan af og til købes som spotvare i Netto.

- Salget ser fornuftigt ud. Det er vækstet stille og roligt. Vi kan se, der er et klientel, der bliver ved med at købe produktet, siger Henrik Toft.

Færdigretsfabrikken i Allested-Vejle producerer plantefars tre gange om ugen. Mandag, onsdag og fredag svarende til 10-15 timer om ugen.

- Og vi kører altså 1.000 bakker ud i timen, når vi producerer, siger Henrik Toft.

Forbrugerne er klar 
Plantefarsvarianten kaldet Naturli’ Hakket havde ifølge Politiken allerede efter to måneder omsat for, hvad der svarer til tre procent af Dansk Supermarkeds samlede salg af hakket oksekød, og ifølge en rundspørge, som YouGov foretog for Søndagsavisen i marts, har 18 procent af danskerne smagt en eller anden variant af den vegetariske fars.

Som det er i dag, producerer Løgismose Meyers to varianter af plantefarsen. Men den gode modtagelse betyder, at koncernens produktudviklere er gået i gang med at tænke i nye varianter.

- Det er jo kun et kadeau til os, at forbrugerne kan lide produktet. Så vi må op på hesten og udvikle nogle flere varianter, lyder det fra Henrik Toft, der også har plads til en ekstra produktionslinje på fabriksgulvet, når eller hvis behovet skulle opstå.

Tilsætningsstoffer har vakt kritik 
Med succes følger øget opmærksomhed, og visse af plantefarsprodukterne er blevet kritiseret for at indeholde både for mange tilsætningsstoffer og ikke være så sunde igen. Landbrug og Fødevarer har eksempelvis påtalt, at to af de mest omtalte varianter af plantefars, Naturli’ Hakket og Coop Plantefars, indeholder væsentligt mere salt end hakket kød, ligesom Naturli’s plantefars har et mættet fedtindhold på 80 procent.

Derudover er plantefarsprodukterne blevet skoset for at indeholde tilsætningsmidler som palmeolie, isolat og fortykningsmidlet methylcellulose (E461). Henrik Toft understreger dog, at Løgismose Meyers' plantefars er et naturligt produkt:

- Det er kikærter, rød peberfugt, krydderier og olie. ’That’s it’.








Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125