23948sdkhjf

Fra vaskehus til destilleri

Whiskyhuset på Ærø vandt specialpris

Størstedelen af opmærksomheden samlede sig om lejlighedsbyggeriet The Silo, der løb med hovedprisen, da Realdania og Grundejernes Investeringsfond fejrede årets bedste renoveringsprojekter.

Men Whiskyhuset på Ærø, som er Danmarks mindste whiskydestilleri, tog også del i fejringen – som vinder af specialprisen, der tildeles det unikke, originale og særlige projekt, som måske ikke lever op til alle Renover-prisens kriterier, men som stadig fortjener en særlig hæder.

Og særligt er det lille whiskydestilleri, der er etableret i det gamle vaskehus bag Købmandsgaarden i Ærøskøbing.

Det lille destilleri er ifølge juryen ”et demonstratorium for den ærøske lokalproduktion og et boost til et unikt lokalsamfund, hvor fællesskabets indsats har fået store ting til at ske”.

Vaskehuset er udført i bindingsværk på kun 36 kvadratmeter. Selve huset er opdelt i to sektioner; henholdsvis et destilleri med kobberkedler, hvor whisky laves på ærøsk økologisk byg, og en lille informationscafé, hvor man kan sidde ved pejsen og få smagsprøver, se produktionen gennem en glasrude og læse om whiskyproduktionen og ærøsk lokalproduktion.

Etableringen af Ærø Whisky er sket ved hjælp af folkeaktier. Destilleriet ejes ifølge direktør Michael Nielsen af en gruppe på 353 personer, hvoraf de 170 kommer fra Ærø. Det svarer til 2 procent af Ærøs befolkning.

Selve renoveringen bestod af nyt tag, isolering samt fjernelse af ustabilt indvendigt væg og loft.

Det ene rum, Ærø Whisky Besøgscenter, blev primært pudset op. Det andet rum blev forberedt og udrustet til destilleri. Muren mellem rummene blev opført i glas, så de besøgende nu kan se destilleriet.

Planerne blev udarbejdet af Foreningen Den Gamle Købmandsgaard, AeroeGKG, Ærø Whisky, Müller og arkitektfirmaet Artifo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157