23948sdkhjf

Nye scannere skal give bedre fødevarekvalitet

Millionprojekt har kig på alt fra pålæg til avokadoer
Med en investering fra Innovationsfonden skal forskere fra Niels Bohr Instituttet sammen med tre virksomheder udvikle udstyr og software, der kan finde fejl og mangler i en række fødevareprodukter.

Projektet har et specielt fokus på fødevarer og vil ifølge projektfolkene kunne reducere behovet for at tilbagekalde produkter.

Røntgeninspektion af forskellige produkter, også fødevarer, er en gammel og veletableret teknologi, men eksisterende teknologier kræver, at der laves unikke løsninger til hvert produkt, der skal testes og for hver enkelt mulig fejl og mangel.

For eksempel bruges én løsning til at opdage, om en kartoffel er hul, mens der bruges en anden til at finde ud af, om pålæg er forurenet med metalspåner, nævner Maria Birch Sterregård fra en af de deltagende virksomheder, Newtec Engineering i Odense.

Blandt andet derfor er det fortrinsvis dyre produkter med kendte typer af fejl, der i dag bruger røntgeninspektion. I fremtiden vil forhandlere og forbrugere kunne slippe for at skulle destruere pålæg, der er forurenet med metalspåner, eller avokadoer, der er blevet rådne, konstaterer hun.

Det nye danske projekt vil udvikle ny, dynamisk røntgenteknologi, der let varierer røntgenenergi og tilpasset kamerateknologi. Ved at tilføje kunstig intelligens er målet at eliminere behovet for at udvikle unikke softwareløsninger for hvert enkelt produkt, men blot lade systemet automatisk lære at genkende korrekte fra fejlbehæftede produkter.

Projektet er ifølge parterne muligt at gennemføre, fordi de deltagende parter dækker alle de nødvendige kompetencer fra produktion af røntgenkilder over røntgenkamera til systemintegration og kunstig intelligens.

Aarhus-baserede Magnatek skal stå for udvikling af en ny type røntgenkilde, mens QTechnology fra Valby skal udvikle en række kameraer til projektet. Newtec Engineering i Odense står for systemintegration, og Niels Bohr Instituttet står i spidsen for softwareudviklingen. Teknologisk Institut står for at validere den endelige løsning.

Innovationsfondens investering er på ni millioner kroner, og projektets samlede budget på 17 millioner. Den officielle titel er Automatic Xray Inspection System, og projektet varer efter planen i fire år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078