23948sdkhjf

Fluemad: Enorm interesse for Lasses larver

Hundredevis dukkede op til indvielse af larvestalde på black fly-day

Interessen var enorm, da insektvirksomheden Enorm fredag slog dørene op til det, der inden længe skal være Danmarks første industrielle insektproduktion.

Indehaverne Lasse Hinrichsen, Carsten Lind Pedersen og Jane Lind Sam havde sat stole og borde frem til 200 gæster - men omkring 100 ekstra måtte stå op, da bygningerne og projektet uden for landsbyen Flemming i Østjylland blev præsenteret.

To tidligere kyllingehaller er blevet ombygget til larvestalde på hver 1.600 kvadratmeter, hvor Enorm vil producere gigantiske mængder af den såkaldte black soldier flys larver. 

Efter planen skal produktionen i sommeren 2019 være oppe på 1,5 ton larver om dagen. Og i 2021 skal Enorm gerne være oppe på 30 ton hver eneste dag.

- Den sorte soldaterflues hunner lægger 700-900 æg ad gangen.

- Hos Enorm bliver æggene lagt i et bølgepap-lignende materiale, hvor de bliver fodret med restprodukter fra blandt andet mejerier og kartoffelproduktion.

Larverne bliver "høstet" efter 14-17 dage.

- De sidste syv dage ganger larven sin kropsvægt med 40. Dermed er den oppe på at veje cirka 200 milligram, når den bliver høstet.

En produktion på 30 tons om dagen kræver således 150 millioner larver hver dag.

Op på 100 ton om dagen
Derefter vil det give mening at bygge flere stalde og øge til 60 ton og senere 100 ton om dagen, konstaterede Lasse Henrichsen, der stiftede insektvirkomheden i begyndelsen af 2016.

I november samme år mødte han på et insektmøde Carsten Lind Pedersen, som er tidligere svineproducent og medejer af mineralfodervirksomheden Nutrimin. Han så potentialet i Enorm, som han nu er medejer af, og han fik sin datter, Jane Lind Sam, med ind i ledelsen.

Læs også: Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Ud over de tre er der p.t. fem medarbejdere - deriblandt en biolog, som er lykkedes med at få nogle af fluerne til at lægge æg flere gange.

- Egentlig lægger black soldier-fluerne kun æg én gang i livet, men kan vi få dem til at gøre det to gange, er vi dobbelt så effektive, sagde Lasse Hinrichsen til fredagens gæster.

Enorm har allerede sine produkter - blandt andet inseksnacks og insektknækbrød - ude i cirka 250 butikker. Men tanken er, at det meste af insektmel-produktionen i Flemming i første omgang skal bruges til fiskefoder og gødning. 

Derefter skal de proteinrige larver, når fødevarereglerne tillader det, efter planen også indgå i foder til svin og kyllinger. Og om 10-15 år er mennesker i Danmark og andre vestlige lande for alvor klar til at bruge insekter som fødevarer, vurderer Enorm-folkene.

Mere om: Insekter
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fødevarevirksomheder soler sig i dansk kokkesucces

Danske fødevarevirksomheder klapper i hænderne over danske restauranters Michelinsucces, der kaster glans over dansk mad på internationale fødevaremesser

Hæder til bæredygtige fødevareinnovatører

Lurpak og sydlandsk ost giver fremgang for Arla

Ifølge en pressemeddelelse solgte Arla produkter for 10,4 milliarder euro i 2018. Det var en lille stigning

1

Skandaleramt fiskefabrik kaster håndklædet i ringen

Medarbejderne er blevet fritstillet

Vestfyen siger farvel til direktør

Poul Mark stopper efter gensidig overenskomst som administrerende direktør for bryggeriet efter 16 år på posten

Nu er der ryddet op hos sjællandsk producent af ingefærshots

Nyhedsbrev

Så meget betyder Michelinstjernerne for producenter

Online Avis Arkiv

Michelin: Her er alle Michelinstjernerne

Det nye Noma fik to Michelinstjerner

Frellsen tilbage på det sjove chokoladespor

Familievirksomheden fordoblede sit overskud

Både Flammen og Ilden scorer millioner på grillbuffeter

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

Aarhus gør klar til michelinbrag

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

Ugens grin: En hest efter whiskey

- Michelins stjerner på vej til hele Danmark

1

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

1

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Restauratør venter bare på at gå konkurs

300 nye produkter på Lidls hylder

Kampen om højtuddannede tager til

Verden er vild med dansk økologi

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Small Batch Brewery bliver større

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Danmark får et feta-rap over nallerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Rustfri procesudstyr i hygiejnisk og rengørings venligt design

Logistikløsning til intelligente fabrikker

Ny ressource i B&R med fokus på robotics

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Overvågning og styring af forsyningslinien

INTERNORGA - Europas største fagmesse inden for catering, restauration, konditori- og hotelbranchen

Amazon kommer. Har I taget stilling?

Bæredygtig CO2 skal afværge sommerens forsyningsproblemer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Buet glas kan anvenders til mange formål

Har du fået det nye hovedkatalog fra Carl Stahl A/S?

Har du behov for kompensering i konstruktionen?

Ny generation af oliefrie kompressorer

Online analyse af drikkevand

Test sædkvalitet med telefonen

Status på dag 1 på LogiMAT: FANTASTISK

RollDolly fra DT Rullecontainer

Egatec A/S introducerer markedets første industrielle exoskeleton

Nyeste hovedlinjefilter fra SMC giver høj filtrering og er samtidigt en ægt...

Hvordan ser det ud, når godt 100 maskinbyggere mødes for at blive inspirere...

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Send til en kollega

0.277