23948sdkhjf

Fluemad: Enorm interesse for Lasses larver

Hundredevis dukkede op til indvielse af larvestalde på black fly-day

Interessen var enorm, da insektvirksomheden Enorm fredag slog dørene op til det, der inden længe skal være Danmarks første industrielle insektproduktion.

Indehaverne Lasse Hinrichsen, Carsten Lind Pedersen og Jane Lind Sam havde sat stole og borde frem til 200 gæster - men omkring 100 ekstra måtte stå op, da bygningerne og projektet uden for landsbyen Flemming i Østjylland blev præsenteret.

To tidligere kyllingehaller er blevet ombygget til larvestalde på hver 1.600 kvadratmeter, hvor Enorm vil producere gigantiske mængder af den såkaldte black soldier flys larver. 

Efter planen skal produktionen i sommeren 2019 være oppe på 1,5 ton larver om dagen. Og i 2021 skal Enorm gerne være oppe på 30 ton hver eneste dag.

- Den sorte soldaterflues hunner lægger 700-900 æg ad gangen.

- Hos Enorm bliver æggene lagt i et bølgepap-lignende materiale, hvor de bliver fodret med restprodukter fra blandt andet mejerier og kartoffelproduktion.

Larverne bliver "høstet" efter 14-17 dage.

- De sidste syv dage ganger larven sin kropsvægt med 40. Dermed er den oppe på at veje cirka 200 milligram, når den bliver høstet.

En produktion på 30 tons om dagen kræver således 150 millioner larver hver dag.

Op på 100 ton om dagen
Derefter vil det give mening at bygge flere stalde og øge til 60 ton og senere 100 ton om dagen, konstaterede Lasse Henrichsen, der stiftede insektvirkomheden i begyndelsen af 2016.

I november samme år mødte han på et insektmøde Carsten Lind Pedersen, som er tidligere svineproducent og medejer af mineralfodervirksomheden Nutrimin. Han så potentialet i Enorm, som han nu er medejer af, og han fik sin datter, Jane Lind Sam, med ind i ledelsen.

Læs også: Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Ud over de tre er der p.t. fem medarbejdere - deriblandt en biolog, som er lykkedes med at få nogle af fluerne til at lægge æg flere gange.

- Egentlig lægger black soldier-fluerne kun æg én gang i livet, men kan vi få dem til at gøre det to gange, er vi dobbelt så effektive, sagde Lasse Hinrichsen til fredagens gæster.

Enorm har allerede sine produkter - blandt andet inseksnacks og insektknækbrød - ude i cirka 250 butikker. Men tanken er, at det meste af insektmel-produktionen i Flemming i første omgang skal bruges til fiskefoder og gødning. 

Derefter skal de proteinrige larver, når fødevarereglerne tillader det, efter planen også indgå i foder til svin og kyllinger. Og om 10-15 år er mennesker i Danmark og andre vestlige lande for alvor klar til at bruge insekter som fødevarer, vurderer Enorm-folkene.

Mere om: Insekter
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn

Udvidelse: Tican jævner 22 huse med jorden

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Ny fødevarevideo om innovation

Mammen tæt på nyheder i Klovborg

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Carlsberg samarbejder i undersøgelse af ølkartel

Online Avis Arkiv

Varm sommer skæppede godt i Harboes kasse

Fik du læst: Nu vil Hanegal til udlandet

Økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

Ost: Arla køber stort op i Mellemøsten

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

1

Fødevarevirksomheder sætter turbo på emballagerevolutionen

Fremtidens løsninger bliver i høj grad med genanvendte eller nedbrydelige materialer

Tican og SB Pork fusionerer

De to slagterier tjener igen penge efter svære tider

1

Ny aftale med Japan øger dansk eksport for milliarder

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

DI har fundet midlertidig direktør

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Fredericia - og han tager gerne ansvar

15. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Frysetørret kylling

Dampledning - Kondensat ledning

EffiMat ønsker glædelig jul og godt nytår

Vil du være helt skarp på fremtidens firmware?

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Fibox inspektions-vinduer til montering på alle typer materialer

Robotmarked i vækst kræver dygtige partnere

PanPac ønsker glædelig jul og godt nytår

Eksportnetværk for fødevarevirksomheder

Nyt lift-katalog fra CP

Vault Workshop

Hvilke Siemens softwareversioner benyttes der i dag?

14. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

KTR BoWex Buetandskobling

Glædelig jul og godt nytår

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Den lige vej til nye medarbejdere ... hvordan?

Bureau Veritas Certification overrækker et akkrediteret ISO14001:2015 certi...

KL Automatik ansætter endnu en specialist i EPLAN

Når luftfugtigheden er lav, vil der opstå problemer med statisk elektricite...

Glædelig jul fra JEROS A/S

Send til en kollega

0.259