23948sdkhjf

Fluemad: Enorm interesse for Lasses larver

Hundredevis dukkede op til indvielse af larvestalde på black fly-day

Interessen var enorm, da insektvirksomheden Enorm fredag slog dørene op til det, der inden længe skal være Danmarks første industrielle insektproduktion.

Indehaverne Lasse Hinrichsen, Carsten Lind Pedersen og Jane Lind Sam havde sat stole og borde frem til 200 gæster - men omkring 100 ekstra måtte stå op, da bygningerne og projektet uden for landsbyen Flemming i Østjylland blev præsenteret.

To tidligere kyllingehaller er blevet ombygget til larvestalde på hver 1.600 kvadratmeter, hvor Enorm vil producere gigantiske mængder af den såkaldte black soldier flys larver. 

Efter planen skal produktionen i sommeren 2019 være oppe på 1,5 ton larver om dagen. Og i 2021 skal Enorm gerne være oppe på 30 ton hver eneste dag.

- Den sorte soldaterflues hunner lægger 700-900 æg ad gangen.

- Hos Enorm bliver æggene lagt i et bølgepap-lignende materiale, hvor de bliver fodret med restprodukter fra blandt andet mejerier og kartoffelproduktion.

Larverne bliver "høstet" efter 14-17 dage.

- De sidste syv dage ganger larven sin kropsvægt med 40. Dermed er den oppe på at veje cirka 200 milligram, når den bliver høstet.

En produktion på 30 tons om dagen kræver således 150 millioner larver hver dag.

Op på 100 ton om dagen
Derefter vil det give mening at bygge flere stalde og øge til 60 ton og senere 100 ton om dagen, konstaterede Lasse Henrichsen, der stiftede insektvirkomheden i begyndelsen af 2016.

I november samme år mødte han på et insektmøde Carsten Lind Pedersen, som er tidligere svineproducent og medejer af mineralfodervirksomheden Nutrimin. Han så potentialet i Enorm, som han nu er medejer af, og han fik sin datter, Jane Lind Sam, med ind i ledelsen.

Ud over de tre er der p.t. fem medarbejdere - deriblandt en biolog, som er lykkedes med at få nogle af fluerne til at lægge æg flere gange.

- Egentlig lægger black soldier-fluerne kun æg én gang i livet, men kan vi få dem til at gøre det to gange, er vi dobbelt så effektive, sagde Lasse Hinrichsen til fredagens gæster.

Enorm har allerede sine produkter - blandt andet inseksnacks og insektknækbrød - ude i cirka 250 butikker. Men tanken er, at det meste af insektmel-produktionen i Flemming i første omgang skal bruges til fiskefoder og gødning. 

Derefter skal de proteinrige larver, når fødevarereglerne tillader det, efter planen også indgå i foder til svin og kyllinger. Og om 10-15 år er mennesker i Danmark og andre vestlige lande for alvor klar til at bruge insekter som fødevarer, vurderer Enorm-folkene.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078