23948sdkhjf

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

Der er nu næsten 100.000 lønmodtagere i branchen
Målt i antallet af ansatte og på det samlede salg i Danmark er restaurationsbranchen vokset kraftigt i alle regioner siden 2009. Men siden 2015 er der især i Region Hovedstaden kommet flere konkurser.

Det konkluderer Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Restauranternes samlede salg i Danmark er i løbende priser steget med 62 procent fra 27,8 milliarder kroner i 2009 til 45,1 milliarder i 2018. Stigningen skyldes især udviklingen i Region Hovedstaden, hvor salget er vokset med 85 procent siden 2009, mens den i de fire andre regioner er vokset mellem 38 og 54 procent.

I 2018 var restauranternes salg størst i Region Hovedstaden med 23,2 milliarder, fulgt af Region Syddanmark med 7,7 milliarder og Region Midtjylland med 7,1 milliarder kroner.

Tallene omfatter alle restaurationsvirksomheder, hvor der tilbydes komplette måltider eller drikkevarer til umiddelbar fortæring.

Beskæftigelsen vokser kraftigt

Antallet af lønmodtagere i restaurationsbranchen er lige som salget vokset kraftigt. Fra 3. kvartal 2009 til 3. kvartal 2018 er antallet steget med 55 procent til 99.000 lønmodtagere i branchen, konstaterer Danmarks Statistik.

Fordelt på regioner er antallet af lønmodtagere vokset relativt mest i Region Hovedstaden med 71 procent, mens antallet af lønmodtagere er vokset med mellem 41 procent og 50 procent i de fire andre regioner.

I 3. kvartal 2018 var 42.300 personer ansat i restaurationsbranchen i Region Hovedstaden, 19.100 i Region Midtjylland, 17.900 i Region Syddanmark, 10.200 i Region Sjælland og 9.500 i Region Nordjylland.

Flere konkurser siden 2015
Samtidig med højere salg og flere ansatte er der imidlertid også flere konkurser i branchen. Fra 2009 til 2018 er antallet af konkurser på landsplan vokset fra 250 til 501 om året. Stigningen er især sket siden 2015 – først i Region Hovedstaden, men fra 2017 også andre steder i landet.

Andelen af virksomheder i restaurationsbranchen, der går konkurs i løbet af et år, er også steget siden 2015, men lå nogenlunde stabilt fra 2009 til 2015. I 2018 gik 2,8 procent af virksomhederne i restaurationsbranchen konkurs. I Region Hovedstaden skete det for 3,6 procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063