Fælles tiltag skal reducere madspild
Producenter og detailhandlen skal inddrages i indsatsen for at reducere madspild.
Ansvaret for at mindske madspildet i denne del af kæden ligger hos producenterne, i detailhandlen, i storkøkkenerne og hos myndighederne.
Bedre og gensidigt forpligtende aftaler mellem producenter og aftagere af fødevarer, salg af frugt og grønt efter vægt i stedet for stykpris, nedtonede forventninger til butikkernes udbud lige før lukketid og ophævelse af det danske forbud mod salg og videregivelse af mad efter ”mindst-holdbar-til” datoen er nogle af de forslag, der ligger i en ny rapport om madspild i fødevaresektoren. Bag rapporten står tænketanken Concito, der i samarbejde med Fødevareministeriet har gennemført projektet ’Det skjulte madspild’.
- Jeg har en forventning om, at fødevareerhvervene påtager sig et ansvar for at reducere madspildet fra jord til butik. Jeg ved, at mange allerede er opmærksomme på problemet med madspild, men flere steder kan det gøres endnu bedre. Med det her projekt har vi udpeget nogle områder, hvor det er nemt for erhvervet at komme i gang, siger fødevareminister Henrik Høegh.
Konkrete forslag til reduktion af madspildet
I arbejdet med madspild har der blandt andet været fokus på, at det frugt og grønt, der ikke opnår den størrelse eller form, som dagligvarehandelen helst vil sælge til forbrugerne, har stor sandsynlighed for at ende som madspild. Hvis salathovederne ikke når idealstørrelsen, kan det bedst betale sig at pløje dem ned.
I landene omkring os sælger dagligvarehandelen frugt og grønt efter vægt i stedet for stykpris som herhjemme. Det betyder først og fremmest at det er nemmere for gartneren at få en fornuftig pris for varerne selvom størrelsen varierer. En afledt fordel er, at forbrugeren for mulighed for at købe et hvidkålshoved, der passer til det der skal bruges fx for singler og ældre mennesker.
CONCITO’s rapport viser, at det samlede madspild i fødevaresektoren er større end madspildet fra husholdningerne. Madspild fra husholdningerne ligger ifølge de hidtidige opgørelser omkring 237.000 ton om året, mens madspildet fra fødevaresektoren vurderes til mindst 303.000 ton.
Læs rapporten Det skjulte madspild på Concito’s hjemmeside: www.concito.info