23948sdkhjf

Danske øko-blåmuslinger godkendt

Villerslev Skaldyr ved Gudnæs i Thy har netop modtaget økologisk autorisation som det første økologiske produktionsanlæg for linemuslinger i Danmark.
Gourmander og andre med smag for moule kan snart få deres lyst styret med danske økologiske blåmuslinger.

Villerslev Skaldyr ved Gudnæs i Limfjorden blev det første danske produktionsanlæg, der er godkendt til økologiske blåmuslinger opdrættet på line. D. 28. juni 2011 modtog de to ejere – Bente Christensen og Erling Høyer Pedersen – den endelige økologirapport og kan fremover sætte det røde Ø-mærke på deres produkter.

De økologiske linemuslinger fra Limfjorden skal blandt andet leve op til kriterier for muslingernes vandmiljø, forbud mod anvendelse af kobberbeskyttelse på anlæggets servicebåd, størst mulig anvendelse af vedvarende energi i produktionen samt regler om udvidet driftsjournal og særlig økologiske registrering ved anlæg og drift.

Kan fortælle produktets lokale historie
Ejerne af Villerslev Skaldyr forventer at kunne afsætte en stor del af produktion til danske forbrugere – især i hovedstaden.

- Der har i de seneste år været en voksende afsætning af økologiske opdrætsfisk til en række danske restauranter og storkøkkener, fortæller Erling Høyer Pedersen.

Han peger desuden på, at de økologiske linemuslinger fra Limfjorden vil kunne leveres ferske, hvor de udenlandske øko-blåmuslinger ofte leveres som frostvare. Ligeledes tilfalder de miljømæssige fordele ved økologisk linemuslingeproduktion de danske have og fjorde, og den danske oprindelse giver mulighed for at fortælle produktets lokale historie.

Frugten af 10 års arbejde
Økologisk produktion af linemusling findes allerede i flere lande – eksempelvis Irland, Skotland og Frankrig. Det har længe været et ønske fra flere af de danske linemuslingeproducenter at kunne opnå tilsvarende godkendelse for at kunne tage konkurrencen op inden for økologiske skaldyrsprodukter til grønne forbrugere i ind- og udland.

Flere økologiske lineopdrætsanlæg er på vej som led i projektet ØKOAKVA-1 under brancheforeningen Dansk Akvakultur. Det er mere end ti år siden, at akvakulturerhvervet sammen med Fødevarestyrelsen, Danmarks Fiskeriundersøgelser og en række andre organisationer søsatte arbejdet med det første danske regelsæt for økologisk fiskeopdræt. Seks danske ferskvandsdambrug og et havbrug er i dag omlagt til produktion af økologiske foreller, ørreder og havørreder, som sælges fersk eller røget til danske og udenlandske forbrugere. Samlet kapacitet for økologisk akvakultur i Danmark er på 750 tons om året (2011), hvoraf muslingerne vil tegne sig for de 200 tons.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078