23948sdkhjf

Automatisering må vente

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Nyborg Destilleri har i første omgang vægtet håndværk over teknologi. Distribution og drift skal fungere, før destilleriet vil binde an med alt for tunge investeringer i ny teknologi

På papiret lyder det som en besnærende idé: At proppe så meget ny teknologi som overhovedet muligt ind i sin produktion, når man nu alligevel står og skal bygge et spritnyt destilleri.

Men det var ikke den vej, Nyborg Destilleri gik, da man for to-tre år siden flyttede sin spiritusproduktion fra Ørbæk til Nyborg og etablerede et nyt destilleri, som i destilleringskapacitet kun er overgået herhjemme af Stauning Destilleri.



- Vores produktion er ikke særlig automatiseret. Der er menneskelig indblanding på alle trin, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

- Vi kunne godt automatisere en masse processer, men vi har valgt at skrue op for den menneskelige faktor med de risici og fordele, det nu indebærer.

Flere hænder, bedre fortælling, opsummerer Kim Møller-Elshøj rationalet. For at understrege sin pointe tyer han til en anekdote om dengang, han besøgte en førende tysk whiskyauktionarius med en af Tysklands største whiskysamlinger, Whisky Krüger.

- Da jeg spurgte ham om hans yndlingswhisky, nævnte han et destilleri i Skotland. Men han snakkede slet ikke om smag. Hans yndlingswhisky kom fra det destilleri med flest hænder per produceret flaske, flest processer in-house og en stærk følelse af ansvar over for sit lokalsamfund. Det var det, han fremhævede, husker Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Stort potentiale i tapning og logistik
Dermed ikke sagt, at Nyborg Destilleri ikke har fokus på mulighederne i eksempelvis automationsteknologier. Men det skal først og fremmest kunne betale sig.

- Hvis man kigger på vores interne produktion, især vores tapning, er det nok dér, vi har de bedste muligheder for at reducere vores omkostninger via automatisering. Men sådan en automatiseret tappelinje er jo også bekostelig, lyder det fra Kim Møller-Elshøj.

Det samme er tilfældet med intern lagerstyring, som er en anden relevant teknologi for destilleriet. Eksempelvis i form af et reolsystem med celler til opbevaring af de over 300 fade, som destilleriet har liggende.

- Som det er i dag, står fadene ikke optimalt. De står hulter til bulter, og nogle gange er det nødvendigt at flytte 20 fade for at nå frem til ét. Det kunne sådan et reolsystem afhjælpe. Men det er jo heller ikke billigt.

Læs også: Ørbæk Bryggeri fusionerer, hyrer ny direktør og køber op

Bruger pengene på distribution
Kim Møller-Elshøj minder om, at Nyborg Destilleri stadig er en opstartsvirksomhed i en branche med høje etableringsomkostninger og høje krav til likviditeten for at holde driften i gang.

- Så vores fokus lige nu er på distribution. I takt med at omsætningen vokser, og vi kan se, at der er tilstrækkelig afsætning af vores produkter, kan vi overveje at foretage de her investeringer, siger han.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Direktør tyvstarter mejeriprojekt til 100 millioner

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Vestjysk teknologi skal revolutionere fremtidens ølbrygning hos Carlsberg

Nyhedsbrev

15.236 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ugens grin: Gebyrgribben

Online Avis Arkiv

Thylandske jomfruhummere får DI-pris

Nyt samarbejde skal løse fødevarebranchens udfordringer

Robotter har været med til at skabe flere danske job

Danskere sælger livsværk til amerikansk emballagegigant

Dagrofa napper aftale til 600 millioner fra konkurrent

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Østjyder får stærk fødevarepartner i Holland

Homemate skal levere hverdagsretter til nemlig.com

1

Arla udvider mozzarellamejeri for 600 millioner

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flammen satser på både take away, brunch og flere restauranter

Udvælgelse: Randers Street Food vil holde kokkeprøver før åbningen

Fynboer laver enorme mængder andelår, hakkebøffer og kamsteg

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Danish Crown indgår kæmpeaftale i Kina

Ny direktør afviser krise hos Brüel

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Process Engineering-ejer hædret

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

1

Bagerkæde lancerer vitaminbrød med ny gærtype

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Mille-medarbejdere beholder jobbet

Lagkagehuset ramt af brand - bagere evakueret

Carlsberg opjusterer igen kort før regnskab

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mød os på DIRA messen

Bent Nygaard Elektronik A/S forhandler Labelmate

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Sådan undgår du Dødens Gab

Fjernundervisning

Lenze tilbyder Plug & Produce

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Standard skal sikre privatlivets fred

Olet Industrigummi A/S leverer emner til fødevareindustrien

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du etiketter til årets største shoppingsæson?

Kom og mød Silhorko på AJOUR 2019

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Nyt viskosimeter fra Hydramotion

Ny viden og erfaringsdeling er vigtig

Er du klar til vinteren?

Nomo tilbyder Lejereparation

ZF Danmark er en del af ZF Group

Ny intern sælger hos Carsten Holm A/S

Munchere (neddelere) i høj kvalitet fra AxFlow

Floatglas – Materialet der anvendes overalt

Sammensæt selv din membranventil

En serieproduktion af landbrugsrobotter på vej

Send til en kollega

0.223