23948sdkhjf

Automatisering må vente

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Nyborg Destilleri har i første omgang vægtet håndværk over teknologi. Distribution og drift skal fungere, før destilleriet vil binde an med alt for tunge investeringer i ny teknologi

På papiret lyder det som en besnærende idé: At proppe så meget ny teknologi som overhovedet muligt ind i sin produktion, når man nu alligevel står og skal bygge et spritnyt destilleri.

Men det var ikke den vej, Nyborg Destilleri gik, da man for to-tre år siden flyttede sin spiritusproduktion fra Ørbæk til Nyborg og etablerede et nyt destilleri, som i destilleringskapacitet kun er overgået herhjemme af Stauning Destilleri.



- Vores produktion er ikke særlig automatiseret. Der er menneskelig indblanding på alle trin, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

- Vi kunne godt automatisere en masse processer, men vi har valgt at skrue op for den menneskelige faktor med de risici og fordele, det nu indebærer.

Flere hænder, bedre fortælling, opsummerer Kim Møller-Elshøj rationalet. For at understrege sin pointe tyer han til en anekdote om dengang, han besøgte en førende tysk whiskyauktionarius med en af Tysklands største whiskysamlinger, Whisky Krüger.

- Da jeg spurgte ham om hans yndlingswhisky, nævnte han et destilleri i Skotland. Men han snakkede slet ikke om smag. Hans yndlingswhisky kom fra det destilleri med flest hænder per produceret flaske, flest processer in-house og en stærk følelse af ansvar over for sit lokalsamfund. Det var det, han fremhævede, husker Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Stort potentiale i tapning og logistik
Dermed ikke sagt, at Nyborg Destilleri ikke har fokus på mulighederne i eksempelvis automationsteknologier. Men det skal først og fremmest kunne betale sig.

- Hvis man kigger på vores interne produktion, især vores tapning, er det nok dér, vi har de bedste muligheder for at reducere vores omkostninger via automatisering. Men sådan en automatiseret tappelinje er jo også bekostelig, lyder det fra Kim Møller-Elshøj.

Det samme er tilfældet med intern lagerstyring, som er en anden relevant teknologi for destilleriet. Eksempelvis i form af et reolsystem med celler til opbevaring af de over 300 fade, som destilleriet har liggende.

- Som det er i dag, står fadene ikke optimalt. De står hulter til bulter, og nogle gange er det nødvendigt at flytte 20 fade for at nå frem til ét. Det kunne sådan et reolsystem afhjælpe. Men det er jo heller ikke billigt.

Læs også: Ørbæk Bryggeri fusionerer, hyrer ny direktør og køber op

Bruger pengene på distribution
Kim Møller-Elshøj minder om, at Nyborg Destilleri stadig er en opstartsvirksomhed i en branche med høje etableringsomkostninger og høje krav til likviditeten for at holde driften i gang.

- Så vores fokus lige nu er på distribution. I takt med at omsætningen vokser, og vi kan se, at der er tilstrækkelig afsætning af vores produkter, kan vi overveje at foretage de her investeringer, siger han.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Frygtet virus lukker Danish Crown-fabrik

Så er Arlas nye kæmpebyggeri i gang

Kims åbner et chips-outlet

Fusk med salg af enorm mængde chokolade giver millionsmæk

Jysk bryghus vil 10-doble produktionen

Mexicansk kæde er lukket

Nyhedsbrev

15.354 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Teenager har succes med kartofler

Online Avis Arkiv

Vestjyske fødevareproducenter blev klogere

Økologisk direktør siger farvel

Rekordregnskab skal sikre fremtiden for Thisted Bryghus

Restaurant er nu børnefri

Private label: Stor danskerflok gør sig klar til Amsterdam

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

"Scoop": Danish Crown Foods henter international chef hos Arla

Metalspåner: Rema 1000 stopper brødsalg i 55 butikker

Mille Food skifter formand efter skandalesag

Kagefabrik ansætter for at kunne følge med

Center for Hygiejnisk Design flytter fra DTU

Hancock får automatisk renseanlæg

Konkursramt pølseproduktion tæt på at køre igen

Wittrup Seafood regner med at hyre 30 nye medarbejdere

Sukkergigant vil lave grøn gas

Dan Duck vil sende millionregning til Fødevarestyrelsen

Kødekspert havde veganerplan i skuffen i årevis

Ny medejer hos Ærø Whisky

Royal Unibrew skifter finansdirektør

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

Medejer købt ud af madservicefirma

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Lantmännen får ny CFO

Flensted lukker fabrik i Billund

Burger King tester alternativ til svinekød

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gibotech leverer ny CMS ATOM til Hudevad Furniture

Scanlux Packaging åbner nyt kontor i Sverige

Støjsvage kompressorer fra JUN-AIR

Nye varianter af kartoffelmos

Dansk Materiale Netværks Årsdag 2020

Ny Stabilus IndustryLine gasfjedre film

PRODUKTFOKUS: Treben i aluminium fra tyske IKAR GmbH

Kurser og seminarer hos Carl Stahl A/S

Pladegummi på ruller eller skåret på mål

Markedsrapport 2019 – Har du haft den rigtige elpris?

Produktions optimering med WERMA ANDON system

Fjern nemt og hurtigt spåner fra køle-smøremidlet

Frer's jordfejlsrelæ DB3-serien

En DENSORB caddy fuld af overraskelser

Udnyt ressourcerne i dit spildevand – det betaler sig

Én flowswitch, to målinger - til alle typer væsker

DABA lancerer ny bagedygtig løsning i genanvendt plast

Vandværksmesse 31. januar - Roskilde

Data Drevet Produktion - IoT og produktionsplanlægning

Luftfiltre fra BOGE giver øgede energibesparelser

40 års jubilæum

KUMA fandt en fleksibel løsning

Miromatic forhandles af Salicath ApS

Siemens Sitrans Probe LU240

Hydrauliske komponenter fra KTR

Send til en kollega

0.156