23948sdkhjf

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
Via det såkaldte SAFE-projekt har Københavns Universitet og private virksomheder udviklet nye og effektive løsninger, der gør fødevarer sikre ved hjælp af naturlige biokonserveringsmetoder.

Og nu inviterer samarbejdspartnerne repræsentanter for fødevareindustrien til et åbent seminar 25. september. Her vil den nye viden, der giver forbrugerne endnu bedre beskyttelse mod fødevarebårne, sygdomsfremkaldende bakterier, blive præsenteret.

Samarbejdspartnerne bag TOP SAFE-projektet har anvendt avancerede biokonserveringsteknikker til at udvikle effektive, naturlige værktøjer, der kan beskytte friske grøntsager, mælkeprodukter, fjerkræ og rødt kød mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria.

ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været leder af projektet i samarbejde med Københavns Universitet, Arla Foods, Danish Crown, Flensted, Danpo og det danske videncenter for landbruget, SEGES.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TOP SAFE leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskalaproduktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TOP SAFE-projektet, i en pressemeddelelse.

De nye værktøjer består af bakteriofager – eller bare fager – som er bakteriernes naturlige fjender. Københavns Universitet har gennem omfattende forskning indkredset og testet 200 fager, der kan angribe og udrydde bestemte stammer af sygdomsfremkaldende bakterier.

Lone Brøndsted, der er professor i fagbiologi og biokontrol, forklarer i pressemeddelelsen:

- Hvor der er mange bakterier, er der også mange fager. Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer.

Opfølgningsprojekt på vej
TOP SAFE-projektet nærmer sig sin afslutning i efteråret, og der er allerede afsat midler til et opfølgningsprojekt – CAMPACT – der skal fortsætte udviklingen og afprøvningen af løsninger til bekæmpelse af campylobacter i fersk fjerkræ.

- Anvendelsen af bakteriofager i biokonservering er en forholdsvis ny teknologi, der viser yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Vi ser dog allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter. I CAMPACT-projektet vil vi undersøge og udvikle den næste generation af fagbaserede teknologier, der fokuserer på hele værdikæden, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Det gratis seminar 25. september foregår i Agro Food Park i Aarhus. Der er et begrænset antal pladser, som tildeles efter først til mølle-princippet.

Ønsker man at deltage, skal man sende sit navn og sin organisation i en mail til event@agrofoodpark.dk.


Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Lagkagehusets direktør stopper

Coop tilbagekalder hamburgerryg

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Nyhedsbrev

15.117 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Online Avis Arkiv

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

World Food Summit under en bæredygtig hat

Antallet af slagtninger styrtdykker

Food Festival får food-konkurrence

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Defco-familie får lov at blive efter salg

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

PALOMAT® Forhandler 2019!

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Ny Dual Point Mini Cooler til køling af små dele og værktøjer

CAD til Bim

HF indgår nyt partnerskab

En kvalitetsrejse brolagt med fødevaresikkerhed og kvalitetskultur

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Opsæt din positioner med blot én finger...

Kursus i produktionsplanlægning

Gratis webinar: EDI-integration til Dynamics 365

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Webinar: Værktøj til let og effektiv konfigurering af dit automationsprojek...

Fra CAD-data til digital tvilling

Send til en kollega

0.225