23948sdkhjf

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

Via det såkaldte SAFE-projekt har Københavns Universitet og private virksomheder udviklet nye og effektive løsninger, der gør fødevarer sikre ved hjælp af naturlige biokonserveringsmetoder.

Og nu inviterer samarbejdspartnerne repræsentanter for fødevareindustrien til et åbent seminar 25. september. Her vil den nye viden, der giver forbrugerne endnu bedre beskyttelse mod fødevarebårne, sygdomsfremkaldende bakterier, blive præsenteret.

Samarbejdspartnerne bag TOP SAFE-projektet har anvendt avancerede biokonserveringsteknikker til at udvikle effektive, naturlige værktøjer, der kan beskytte friske grøntsager, mælkeprodukter, fjerkræ og rødt kød mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria.

ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været leder af projektet i samarbejde med Københavns Universitet, Arla Foods, Danish Crown, Flensted, Danpo og det danske videncenter for landbruget, SEGES.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TOP SAFE leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskalaproduktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TOP SAFE-projektet, i en pressemeddelelse.

De nye værktøjer består af bakteriofager – eller bare fager – som er bakteriernes naturlige fjender. Københavns Universitet har gennem omfattende forskning indkredset og testet 200 fager, der kan angribe og udrydde bestemte stammer af sygdomsfremkaldende bakterier.

Lone Brøndsted, der er professor i fagbiologi og biokontrol, forklarer i pressemeddelelsen:

- Hvor der er mange bakterier, er der også mange fager. Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer.

Opfølgningsprojekt på vej
TOP SAFE-projektet nærmer sig sin afslutning i efteråret, og der er allerede afsat midler til et opfølgningsprojekt – CAMPACT – der skal fortsætte udviklingen og afprøvningen af løsninger til bekæmpelse af campylobacter i fersk fjerkræ.

- Anvendelsen af bakteriofager i biokonservering er en forholdsvis ny teknologi, der viser yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Vi ser dog allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter. I CAMPACT-projektet vil vi undersøge og udvikle den næste generation af fagbaserede teknologier, der fokuserer på hele værdikæden, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Det gratis seminar 25. september foregår i Agro Food Park i Aarhus. Der er et begrænset antal pladser, som tildeles efter først til mølle-princippet.

Ønsker man at deltage, skal man sende sit navn og sin organisation i en mail til event@agrofoodpark.dk.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094