23948sdkhjf

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Vandtemperaturen i Nordsøen er steget, havstrømmene er ændret, og der bliver udledt mindre næring i farvandet fra de store floder. Det har konsekvenser for bestandene af særligt tobis, og det kan mærkes hos blandt andre FF Skagen, der har fiskefabrikker i Skagen og Hanstholm.

Det skriver Finans

- Samlet set har tilførslerne til vores fabrikker været de mindste i mange år. Vi er meget opmærksomme på, at nogle forskere vurderer, at ændringer i økosystemerne i Nordsøen er skyld i de lavere fangster. Der er bare så mange store usikkerhedsmomenter i de rapporter og analyser, der er lavet på området, at vi ikke kan agere strategisk på det, siger Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen, til Finans.

Han tilføjer, at det er sidste udvej at lukke ned for kapacitet, men han afviser ikke, at det kan komme på tale næste år. Han understreger dog, at der er brug for meget mere solid viden, før en beslutning kan træffes. 

I Triple Nine Group har man netop gennemført en fyringsrunde på hovedkontoret i Esbjerg. Økonomien bliver presset af, at råvaremængderne falder, og at udnyttelsen af kapaciteten derfor gør det samme. 

- I år har vi været ramt af meget lave fangster af tobis i Nordsøen, og tilmed er fangsterne af brisling også gået ned. Faldet i landingerne har medført, at vores kapacitetsudnyttelse i år har ligget 25-30 pct. under et normalår og omkring 50 pct. under det, der ville være vores ideelle niveau, siger Jes Bjerregaard, adm. direktør for Triple Nine Group, til Finans. 

Foruden tobis og brisling er også bestanden af sild blevet mindre og vokser langsommere. 

Læs også: Pres på minister for at droppe olieudvinding i Danmark

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156