23948sdkhjf

Føtex og Bilka ventilerer sig til millionbesparelser

Præcis styring af ventilationsanlæggene i landets godt 100 Føtex- og Bilka-varehuse har medført store energibesparelser, der styrker kædernes forretning.
Dansk detailhandel kan hvert år spare mange millioner kroner, hvis virksomhederne væl-ger at optimere styringen af ventilation, varme og belysning.

Det mener CTS-specialisten H.O. Service, som blandt andre har hjulpet Bilka og Føtex med netop dette.

Investering tjent hjem efter 3 måneder
Et såkaldt CTS-anlæg, der kan regulere eksempelvis ventilation og belysning efter behov, er et effektivt middel til at minimere overflødigt energiforbrug og dermed styrke bundlinjen. Det er Dansk Supermarkeds omkring 100 Føtex- og Bilka-varehuse et godt eksempel på.

- En test i en række af vores varehuse viste, at vi kunne spare 45 procent af vores energifor-brug til ventilation ved at tilpasse anlæggene til at reagere på temperaturen i butikkerne i stedet for at køre med faste indstillinger hver dag året rundt. Samtidig var investeringen allerede tjent hjem igen efter tre måneder, så der var tale om en rigtig god forretning, fortæller bygningsinge-niør Jesper Thorsgaard Larsen fra Teknisk Afdeling hos Dansk Supermarked.

På baggrund af testene har Dansk Supermarked besluttet at ændre styringen af ventilationsan-læggene i samtlige Føtex- og Bilka-varehuse. Det resulterer i en årlig besparelse på godt 1.700 MWh, hvilket svarer til 425 parcelhuses samlede elforbrug på et år.

Konstant strategisk energifokus
Dansk Supermarked, der foruden Føtex og Bilka også står bag Netto, A-Z og Salling, har gen-nem flere år benyttet CTS-anlæg i sine butikker for at reducere energiforbruget. Men med et kontinuerligt fokus ser koncernen fortsat muligheder for at styrke forretningen gennem bedre styring af de tekniske installationer.

- Vores butikker bruger meget energi til belysning, ventilation, køl og frys. Derfor har det stor strategisk fokus at begrænse energiforbruget og derved optimere vores forretning. Samtidig giver det en positiv sidegevinst i form af lavere CO2-udledning, hvor vi som stor virksomhed også har et ansvar for miljøet, understreger Jesper Thorsgaard Larsen.

Stort millionpotentiale i detailhandlen
De store besparelser hos Dansk Supermarked er blevet til i tæt samarbejde med H.O. Service, der også servicerer CTS-anlæggene i alle Føtex- og Bilka-varehuse over hele landet. Med afsæt i Dansk Supermarkeds indsats vurderer H.O. Service, at dansk detailhandel selv med små investeringer kan spare mange millioner kroner om året ved at have fokus på styring af anlæg.

- Dansk Supermarked har arbejdet med CTS-anlæg i mange år og har rigtig godt styr på tinge-ne. Men samtidig udfordrer de hele tiden den måde, tingene kører på, og deltager aktivt med nye idéer og indsatsområder, der kan optimere forretningen. Det giver pote og illustrerer samti-dig det enorme potentiale, som rigtig mange virksomheder fortsat mangler at udnytte, fortæller direktør Bo Jørgensen fra H.O. Service, der er en del af energiselskabet SE.

Ud over Dansk Supermarked og kunder inden for detailhandlen arbejder H.O. Service med CTS-anlæg for store industrivirksomheder som for eksempel Vestas Wind Systems, HTH og Lindab Ventilation samt en lang række kommuner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094