23948sdkhjf

Bryggeriforeningen: Nye afgifter tager livet af mikrobryggerier

Grænsehandlen vil stige og mikrobryggerierne lukke på stribe, forudser Bryggeriforeningen i en kritik af regeringens forslag om forhøjede afgifter på øl og vin.
Den ny regerings planer om at forhøje afgifterne på blandt andet øl og vin får en hård medfart hos Bryggeriforeningen.

Direktør Niels Hald frygter ligefrem, at beslutningen vil medføre lukninger af flere mikrobryggerier.

- En stensikker konsekvens af øgede afgifter er, at de vil skade de danske mikrobryggerier – fra Svaneke i sydøst til Skagen i nordvest. Højere afgifter vil være gift for den ølrevolution, danskerne har nydt godt af de sidste 10 år. Nogle bryggerier har allerede drejet nøglen om, og flere lider stadig under efterdønningerne af finanskrisen. Mikrobryggerierne har måttet reducere priserne i kampen om pladsen på hylderne i butikkerne. Forbrugerne er ikke længere parat til at betale det samme for en flaske specialøl, som for bare få år siden. Det betyder, at bryggerne ikke kan lægge de øgede afgifter oven i priserne. De må selv til lommerne for at finansiere eventuelt øgede afgifter. Det risikerer at betyde lukning af bryggerier.

Effekten er for ringe
Ifølge regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” skal afgifterne tjene to formål. Dels skal de forhøje statens indtægter, dels skal de virke regulerende i forhold til danskernes forbrugsvaner.

Niels Hald mener dog, at regeringen dermed svigter tidligere udmeldinger samt øger incitamentet for grænsehandlen.

- Vi troede egentlig, at S og SF stod sammen om at afvise øgede afgifter på øl. Det fremgik jo eksplicit af både ”Fair forandring” og ”Fair Løsning”, at der ikke skulle ske forhøjelser af afgifterne på grund af grænsehandelen. Skattekommissionen, der havde den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch som formand, fastslog også, at yderligere afgifter ville føre til øget grænsehandel. Derfor undrer det meget, at den tidsel nu har fundet vej til den røde buket. For der er jo ikke nogen sundhedsmæssig fornuft i det. Ikke engang forebyggelseskommissionen foreslog højere afgifter på øl. Effekten var simpelthen for ringe, fastslår direktøren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172