23948sdkhjf

Klumme: Madspild i kantiner

Rundt omkring på landets arbejdspladser er der fuld gang i kantinerne og her, som i de private husholdninger, er reduktion af madspild en stor udfordring.
Vi tilbringer en stor del af vores vågne tid på arbejdspladsen. Og uden mad og drikke dur helten som bekendt ikke.

Heldigvis er der på mange arbejdspladser en kantine, hvor vi kan få stillet sulten og få ny energi til at udføre vores arbejde. Kantinepersonalets arbejde er mangesidet og reduktion af madspild er en opgave, der presser sig stadigt mere på.

Værtindens skræk
Enhver værtinde med respekt for sig selv, ønsker at servere god mad for gæsterne og det samme ønske har den kantineansvarlige. Den største frygt - hvad enten vi er i det private hjem eller i kantinen – er, at der ikke er mad nok.

Skrækken for tomme fade er til at tage og føle på, der skal helst være mad i rigelige mængder, ellers er man ikke en god værtinde og stemningen daler til et nulpunkt.

Mad til mange – en særlig udfordring
Dertil kommer, at der i kantinen, modsat i det private hjem, kommer en del flere gæster. Ofte er kantiners servering baseret på buffeter, hvor medarbejderne selv forsyner sig.

Heri ligger en særlig udfordring, for der er ingen, der gider se på, eller tage mad fra halvtomme fade, der hurtigt kommer til at se uindbydende ud. Kunsten er, at få lavet mad i præcis de rette mængder uden at gå på kompromis med kvaliteten og den indbydende buffet-oplevelse.

For at knække nødden er det en god idé at starte med at dokumentere, hvor spildet finder sted.

Observationer og målinger
De fleste kantineledere har en god fornemmelse af, hvor det store spild finder sted. Til gengæld er det de færreste, der klart kan dokumentere, hvilke mængder, der er tale om og hvor i processen det går galt. Når man ikke ved præcist hvor skoen trykker er det svært at ændre noget.

Formålet med de igangsatte forsøg er netop at dokumentere spildet. Forsøgene og opfølgning foretages af AgroTech i samarbejde med Alexandra Instituttet. Forsøgene vil bestå af konkrete målinger af spildet, observation af arbejdsprocesser og interviews med kantinepersonalet og gæsterne. Det er VESTAS WIND SYSTEMS, der ligger kantiner til i henholdsvis Lem, Videbæk og Ringkøbing. En vigtig del af projektet er også kommunikation og dialog med medarbejderne og også den del varetages i forbindelse med forsøgene.

Fakta:
Det hele udføres som et led i AgroTechs projekt Bæredygtig Bespisning, der har til formål at udvikle værktøjer til reduktion af madspild i foodservice-sektoren. Projektets casevirksomheder er, udover kantiner, attraktioner, festivaller, hoteller og forlystelsesparker.

Vil du vide mere om madspild er du velkomme til at kontakte projektleder Johanne Birn, AgroTech A/S, tlf. 2464 3320, jsb@agrotech.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11