23948sdkhjf

Kødvarer trækker dansk eksport op

Med en stigning på over 60 procent har især kødvarer været med til at holde den danske eksport oppe i år.
Den danske eksport er generelt set faldende på de traditionelle vestlige markeder, men det gælder ikke for kødvarer, som har oplevet en stigning på 60 procent i år.

Det skyldes især stor succes på det kinesiske marked.

- Vi forventer, at vareeksporten til Kina vil stige med næsten 20 pct. årligt i både 2011 og 2012, og Kina vil dermed blive et af de hurtigst voksende markeder for danske virksomheder. Det er særligt vigtigt at opdyrke dette marked, når mange af vores traditionelle markeder i Europa forventes kun at vise svag vækst i de kommende år, siger Jacob Warburg, cheføkonom i udenrigsministeriet, til Dagbladet Børsen.

Tager 3-5 år at få godkendelse
Kina er faktisk det eneste marked, som over de seneste tre måneder ikke har oplevet negativt vækst i eksporten set med danske øjne.

Læs også: Danish Crown storeksporterer til Kina

- Det store eksportfremstød i fødevaresektoren har været på vej i flere år. Man kan sige, det er resultatet af et langt, sejt træk, hvor det har handlet om at få de kinesiske myndigheder til overhovedet at åbne for eksport af danske kødvarer. Men fra vi har fået protokollen på plads, kan det alligevel godt tage mellem tre og fem år for et slagteri at opnå den fornødne godkendelse, siger Marie Louise Flach de Neergaard, statskonsulent for fødevaresektoren på den danske ambassade i Beijing.

Oksekød kan blive det næste
Ind til videre har Kina kun åbnet op for import af fersk svinekød, men både fjerkræ og oksekød kan stå på lur som den næste danske eksportsucces.

- Det har i mange år været helt umuligt at komme ind på det kinesiske marked med okseprodukter på grund af BSE – eller kogalskab, som kvægsygdommen også kaldes. Men nu er Danmark som et af de første lande i EU blevet frikendt for BSE, så derfor vil det være oplagt, at vi gør et forsøg på også at få en rammeaftale for oksekød, siger Marie Louise Flach de Neergaard til avisen.

Landbrug & Fødevarer forventer, at Kina i 2015 vil være Danmarks femtestørste eksportmarked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079