23948sdkhjf

Fødevarebranchen raser over nye afgifter

Regeringens finanslovsforslag straffer de ansvarlige dagligvarebutikker og tvinger handlen syd for grænsen, lyder nogle af kritikpunkterne.
Regeringen fremlagde torsdag sit oplæg til en finanslov for 2012, kaldet ”Ansvar og handling”.

Det 26 sider lange forslag får langt fra nogen varm velkomst i fødevarebranchen, som især har hæftet sig ved nedenstående passage:

”Regeringen vil øge afgifterne på cigaretter, tobaksvarer samt øl og vin (...) Regeringen foreslår også at øge afgifterne på usunde fødevarer som chokolade, slik, konsum-is og sodavand. Usunde fødevarer udgør i dag en stor sundhedsrisiko for danskerne og er en hovedårsag til et for stort indtag af specielt fedt og sukker, ikke mindst blandt personer med lav indkomst, der i forvejen er udsat for livsstilssygdomme.”

Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv:

- Historien har gang på gang vist - og sidst i 2010 - at når afgifter hæves, og grænsehandlen øges, går danske virksomheder glip af omsætning, og den private sektor mister arbejdspladser. Der er altså tale om utroligt mange led, der bliver ramt af disse negative effekter ved afgiftsforhøjelser.

Forebygger lovlig dansk handel
Henrik Hyltoft ærgrer sig over, at de danske dagligvarebutikker nu ikke belønnes for at have taget et aktivt ansvar for at medvirke til at øge salget af sundere varer.

Fødevareforbundet NNF: Skidt og kanel

Dansk Erhverv frygter, at handlen i stedet rykkes sydpå og ud af landet.

- Grænsehandlen skaber et unaturligt højt forbrug af de varer, som trækker grænsehandlen. Dermed udvandes forebyggelseseffekten af afgiftsforhøjelsen. Det eneste, afgiften forebygger, er lovlig handel i danske butikker, siger Henrik Hyltoft til Ritzau.

Kom som et chok
En af de brancher, der bliver hårdest ramt, er konsum-isbranchen, som kan se frem til en forhøjelse af afgifterne på 50 procent.

- Det kommer som et chok for os, at vi kort efter indførslen af fedtafgiften får en ny afgift. Forbrugerne vil nok springe en liter is over en gang i mellem, og det kommer til at koste arbejdspladser, siger Leif Christensen, chef for isfabrikken Vebbestrup Is, til DR.

Ikke den rigtige medicin
Heller ikke hos Dansk Industri vækker finanslovsforslaget ubetinget glæde.

- Det her er ikke den rigtige medicin for dansk økonomi, siger Jesper Møller, der er adm. direktør for Toms Gruppen og formand for erhvervsorganisationen DI.

- En virksomhed som Toms betaler allerede 200 mio. kr. årligt i konfektureafgift. De aktuelle afgiftsforhøjelser betyder, at der opkræves yderligere 100 mio. kr. på vores varer. De højere afgifter får naturligvis negative konsekvenser for vores salg og indtjening i Danmark, som er vores vigtigste marked, siger Jesper Møller.

To skridt frem, to tilbage
Afgiften på øl hæves med 25 procent, og det får Carlsberg til at reagere således:

- Med den ene hånd fremrykkes offentlige investeringer for at kickstarte økonomien, men samtidig kommer der nye skatter og afgifter. Det er to skridt frem og to tilbage, så finansloven vil totalt set ikke skabe forbedringer, siger Jørn Tolstrup Rohde, chef for Carlsberg i Nordeuropa, til Jyllands-Posten og fortsætter:

- I sundhedens tegn lægges nye afgifter på øl, som er et lav-alkoholprodukt, mens der ikke kommer nye afgifter på hård spiritus. Det virker skadeligt for erhvervslivet, at Danmark øger den slags afgifter yderligere, mens de omkringliggende lande fortsat har lave afgifter. Der mangler sammenhæng i beslutningerne, og derfor er jeg ikke begejstret for regeringens forslag til finanslov.

Kort fortalt: Finanslovsforslagets afgifter
• Afgiften på sukkerholdig sodavand øges med 0,5 kr. pr. liter fra den 1. januar 2012.
• Afgiften på øl hæves med 25 pct. (svarer til 7,6 kr. pr. kasse med 30 stk.), og afgiften på vin hæves med 55 pct. (svarer til 3,5 kr. pr. flaske bordvin) med virkning fra den 1. januar 2012.
• Afgiften på chokolade og slik hæves pr. 1. januar 2012 med 6 kr. pr. kg. til 23,75 kr. pr. kg., og chokoladeafgiften ændres til en afgift for tilsat sukker.
• Afgiften på konsum-is forhøjes med 50 pct. fra den 1. januar 2012.
• Cigaret og tobaksafgifter forhøjes svarende til en stigning på 3 kr. pr. 20 stk. i 2012

Læs også: Nye afgifter koster arbejdspladser

Læs også: Det mener HORESTA om finanslovsforslaget
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078