23948sdkhjf

Analyse: De små restauranter lider

Trods international anerkendelse kniber det med at skabe overskud for landets restauranter, og især de små spisesteder lider.
Det er svært at tjene penge på at drive en restaurant i Danmark.

Sådan lyder den overordnede og nedslående konklusion i en ny analyse fra Deloitte.

- Især mange mindre restauranter har det meget svært. Der er masser af små spisesteder, hvor indehaverne knokler løs alle ugens syv dage med en yderst beskeden indtjening. For mange er det en livsdrøm at drive deres egen restaurant. Derfor kan det være svært at sige stop i tide. I de mest ulykkelige tilfælde har restauratørerne sat både privatboligen og pensionsordningen over styr, før de til sidst har været tvunget til at give op, siger Helle Simonsen, fra Deloittes branchegruppe for Turisme og Fritid.

Værst for de små
Analysen viser, at færre end hver fjerde restaurant har haft overskud i alle år i treårsperioden fra 2008 til 2010.

I 2010 havde 46 procent af restauranterne underskud, men der er store forskelle.

Blandt de største restauranter er det kun 14 pct. som kom ud af 2010 med underskud, mens det for de små er hele 47 pct.

Mangler 5.000 virksomheder
Og tallene viser endda kun toppen af isbjerget, da tallene er opgjort ud fra de godt 1000 restauranter, som drives som i selskabsform. Langt de fleste restauranter drives som personligt ejede virksomheder, som ikke skal offentliggøre regnskab. I denne virksomhedsform eksisterer der yderligere godt 5.000 virksomheder.

- Havde det været muligt at trække tal på de personligt ejede virksomheder, er jeg ikke i tvivl om , at billedet ville være mere dystert. Vores mange kontakter med branchen peger samme vej som analysen, nemlig at det især er de små restauranter, som har svært ved at få en god forretning, siger Helle Simonsen.

Hold øje løbende
Hun peger på, at det kan være svært at regulere sig ud af situationen. Ofte fylder løn og husleje en stor del på udgiftssiden, og her er det svært at skære ned.

Samtidig gør den hårde konkurrence, at spisestederne dårligt kan sætte salgspriserne op.

- Jeg vil virkelig råde restauratørerne til løbende at følge økonomien tæt. Livsdrøm eller ej, så skal den enkelte restauratør gøre op med sig selv, hvor meget han eller hun vil sætte på spil. Der kommer ikke en pludselig vending, og vi ser en del situationer, hvor det bedste råd er at lukke i stedet for at begynde at tage nye lån i huset eller slide på en pensionsopsparing. En livsdrøm skal jo nødig ende som en personlig tragedie, konkluderer Helle Simonsen.

Læs hele analysen fra Deloitte her .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158