23948sdkhjf

Danskerne kan stole på det røde Ø

Kontrollen af økologiske bedrifter i 2010 fandt ingen overtrædelser på 90 procent af bedrifterne. Kun én af 2700 økologiske bedrifter fik ved kontrollen frataget sin økologiske autorisation.
Alle økologiske landbrug bliver hvert år kontrolleret for, om de overholder de økologiske regler.

I 2010 fandt kontrollen af de knap 2.700 økologiske bedrifter ingen overtrædelser hos 90 procent af landmændene. Hos de resterende 10 procent var overtrædelserne primært af mildere karakter, hvor der blot er givet indskærpelser fra myndighederne om at bringe tingene i orden. Sådan lyder konklusionen fra NaturErhvervsstyrelsen (tidligere Plantedirektoratet), som netop har offentliggjort kontrolresultaterne for 2010.

- Kontrollen viser, at forbrugerne med rette kan have tillid til produkter med det røde Ø. Men den viser også, at der er økologiske landmænd, som skal blive bedre og tage økologiens troværdighed alvorligt. Heldigvis er deres forsømmelser afsløret af kontrollen, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening, Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

Overtrædelser af dyreværnsloven
En enkelt af de 2.700 bedrifter fik frataget sin økologiske autorisation. Der blev givet 42 administrative bøder, tre politianmeldelser og 224 indskærpelser. Blandt de alvorligste overtrædelser var brud på dyreværnsloven i form af utilstrækkelige staldforhold for dyrene.

- Dyrevelfærd er en absolut topprioritet i økologien og hos de økologiske forbrugere. Det er forstemmende, at enkelte landmænd forsømmer noget så grundlæggende som god dyrevelfærd. De skader økologiens troværdighed og ødelægger det for alle de andre økologiske landmænd, der hver dag gør deres yderste for at sikre dyrene et værdigt liv med god velfærd, siger Evald Vestergaard.

Dialog med myndighederne
NaturErhvervsstyrelsen og den økologiske branche drøfter løbende kontrollens resultater, regelsættet, og hvad kontrollen skal fokusere på. Myndighederne og branchen kan også iværksætte fælles informationskampagner over for landmænd omkring regler, som kan se ud til at være gået i glemmebogen.

En sådan informationskampagne, kan blive resultatet af den seneste kontrolrunde, vurderer Økologisk Landsforening.

- De netop offentliggjorte kontrolresultater kunne tyde på, at der er nogle landmænd, som har brug for en lille reminder om, hvad det var, de gik ind til, da de valgte økologien. Den landmand, der har fået frataget sin autorisation i denne kontrolrunde, havde tydeligvis glemt, hvad det vil sige at være økolog, og økologien er kun tjent med, at sådanne brodne kar sorteres fra af myndighedskontrollen, siger Evald Vestergaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083