23948sdkhjf

Fortvivlet direktør: Klage truer Nordic Gluten Free Bakery

Efter tre år med succes og stejlt stigende salgskurver er bagerivirksomheden Nordic Gluten Free Bakery ved Klovborg i Midtjylland pludselig rendt ind i en kraftig modvind. Så kraftig, at virksomheden tilsyneladende ender med at være tvunget til at flytte.

Ejerne Laila Finding og Kaj Kjærgaard havde håbet at kunne sætte gang i en stor udvidelse af bageriet før sommerferien, men de planer er nu skudt i sænk af Danmarks Naturfredning. Den lokale afdeling i Ikast-Brande Kommune har klaget til Planklagenævnet over den landzonetilladelse, som kommunen ellers har givet.

- Det er himmelråbende. Nu må vi stoppe alle planerne, selv om vi står med et akut behov for mere plads, siger Laila Finding til Food Supply.

- Vi har fået at vide, at der er en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 11 måneder, men at det kan vare helt op til to år. Hvis vi vidste, at vi om 11 måneder fik at vide, at nu kan vi gå i gang, så kunne vi måske godt hutle os igennem.

- Men vi risikerer, at der går to år, og at vi så får et nej. Så skal vi måske i gang med at få en ny byggetilladelse et andet sted, og så kan der måske gå tre-fire år, før vi kan være klar med et nyt bageri. Det kan vi simpelthen ikke risikere, fastslår hun.

- Jeg tror desværre, at det ender med, at vi må flytte. Vi er allerede i fuld gang med at kigge på byggegrunde og ledige bygninger, som kan bruges til vores type produktion, tilføjer Laila Finding.

- For stort
Ifølge klagen fra Danmarks Naturfredningsforening er der tre årsager til, at foreningen ønsker kommunens landzonetilladelse ændret til et afslag.

Dels mener foreningen, at virksomheden efterhånden har fået en størrelse, som gør, at den bør placeres i et egentligt erhvervsområde.

Dels har tilbygningen et omfang - 1.260 kvadratmeter - som i sig selv gør, at den er lokalplanpligtig.

Og dels strider landzonetilladelsen ifølge foreningen mod formålet med bestemmelserne i planloven, som skal forhindre spredt og uplanlagt bebyggelse i landområder.

- Jeg forstår slet ikke logikken i det. Vi ligger lige ud til en mark, og vi er ikke en hverken støjende eller forurenende virksomhed. Det her viser, hvor utroligt svært det er at være iværksætter i Danmark. - nu har vi fået succes, og sådan noget her slår alt ihjel, siger Laila Finding.

Hun synes, at det mest kritisable ved hele situationen er, at der er så lang en sagsbehandlingstid, som der er.

Flaskehalse
Laila Finding og ægtemanden Kaj Kjærgaard traf beslutningen om at udvide efter at have set både mængden af glutenfrit brød og antallet af medarbejdere stige eksplosivt. Der er nu 16 fastansatte i en produktion med for mange flaskehalse. Den nye tilbygning skulle således efter planen give både et større bageri og mere lagerplads til frost, tørvarer og emballage.

Ifølge Laila Finding har ingen andre end Danmarks Naturfredningsforening haft noget imod udvidelsen, og det bekræfter formanden for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune, Henrik Engedahl (V), i Horsens Folkeblad.

- Vi mener ikke, at virksomheden generer nogen, og vi har faktisk heller ikke fået nogen indsigelser fra naboerne. Vi mener derfor ikke, at udvidelsen af bageriet har nogen betydning for omgivelserne. Klagen medfører en opbremsning, der truer virksomheden, siger han til avisen.

Horsens Folkeblad har forsøgt at få en kommentar fra den lokale formand for DN Ikast-Brande, Jens Thomsen, men han nøjedes med at meddele, at "vi har ingen kommentar."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125