23948sdkhjf

Rødbeder feder da ikke

Regeringens afgift på sukker rammer både skævt hvad angår fødevarer og geografi, lyder kritikken.
Hvorfor er morgenmadsprodukter tilsat sukker ikke med på listen over fødevarer, hvoraf der skal betales sukkerafgift, mens produkter som rødkål, asier, agurker og rødbeder figurerer?

Sådan lyder et af flere undrende spørgsmål fra fødevarebranchens repræsentanter i kølvandet på den sukkerafgift, som regeringen fra 2013 håber at hente 1 mia. kr. årligt på.

- Ingen skal bilde mig ind, at man bliver fed af at spise rødbeder eller af at smøre 20 gram marmelade på et rundstykke, siger direktør Richard Fynbo fra Fynbo Foods til Jyllands-Posten.

Rammer Danmarks yderområder
Hans fabrik ligger i Vrå i Nordjylland, og netop geografien er et andet område, hvor afgiften rammer skævt.

- Der er tale om traditionelle danske produkter, som typisk produceres der, hvor råvarerne findes. Det vil sige i Nordjylland, på Samsø og i Vestsjælland, siger branchedirektør Ole Linnet Juul fra DI med henvisning til eksempelvis de førnævnte rødbeder.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) fastholder, at afgifter er den rette metode til at få befolkningen til at spise sundere.

Industrien må droppe sukkeret
Til gengæld har Enhedslisten, der er med i den finanslovsaftale, hvor afgiften på sukker indgår, sikret sig, at man er med til at forhandle detaljerne på plads.

Og partiets finansordfører, Frank Aaen, erkender, at afgiften rammer så bredt, at den almindelige forbruger dårligt kan undgå at blive ramt.

- Det er fuldstændig rigtigt. Der er jo stort set ikke den vare, der ikke er proppet sukker i. Men så må industrien holde op med at komme alt det sukker i, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095