23948sdkhjf

Fynsk anlægsproducent sikrer bornholmsk bryghus CO2-balance

Svaneke Bryghus er ved at få installeret et CO2-genvindingsanlæg, således at det bliver muligt at bruge den kulsyre, der bliver dannet under ølproduktionen, og som hidtil er gået til spilde.

Det er den fynske maskinproducent Dalum Beverage Equipment, som leverer og installerer anlægget, der har kostet bryggeriet mellem en og halvanden million kroner. Det skriver Bornholms Tidende.

Lokale virksomheder på Bornholm er desuden blevet brugt som underleverandører.

- Trenden er, at de små bryghuse rykker, mens de store taber terræn, så ideen var at hjælpe de små bryggerier til at blive mere bæredygtige og effektive, siger ejer og direktør af Dalum Beverage Equipment Kim Christian Dalum til avisen.

Han har tidligere arbejdet med produktion af store CO2-anlæg til store bryggerier. Det er langt sværere at klemme teknologien ned i det, der i Svaneke kommer til at fylde cirka det samme som to køleskabe.

Læs også: Svaneke Bryghus indstillet til erhvervspris

Tidligere på året blev et lignende genvindingsanlæg installeret på Ørbæk Bryggeri, og Svaneke Bryghus er Dalums første rigtige kunde.

Prisen for anlægget er mellem en og halvanden million kroner. Til gengæld sparer bryghuset penge i indkøb af CO2 og kan samtidig videresælge overskydende CO2 fra egen produktion.

- Med den kapacitet, vi har i øjeblikket, producerer vi ca. 72 tons kulsyre om året, der bliver sluppet ud i luften - og vi køber 35 tons, som bruges når øllet tappes, har brygmesteren hos Svaneke Bryghus, Jan Paul, tidligere forklaret i en pressemeddelelse.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094