23948sdkhjf

Bryghusdirektør: - Det er indlysende sund fornuft at bruge vores spildevand

Svaneke Bryghus er med i Symsites – et udviklingsprojekt, hvor opskriften er enkel og gevinsten kan være stor.

Man tager spildevand fra et bryggeri, tilsætter lidt lokalsamfund, noget madaffald, nogle grejer, magisk støv og to trylleord: Symbiose og cirkulær økonomi. Og vupti – så har man et anlæg, der både renser spildevand fra bryggeriet, producerer supergødning og laver mere energi, end det forbruger.  

Projektet går i gang i til sommer - i Svaneke – så den lokale forankring er til at få øje på. Med på startlinjen er Svaneke Bryghus, BOFA, Bornholms Energi & Forsyning, Frennegård og Svanekeborgerne, der bliver koblet på senere. 

Hvis alt går vel, vil forsøget i løbet af de næste fire år resultere i et koncept for, hvordan man kan rense spildevand og få overskud på klimakontoen – samtidig. Nærmere bestemt: Et decentralt og skalérbart biogasanlæg. 

Lokal udnyttelse af rester

Anlægget vil producere biogas, og hverken affald skal spildevand skal transporteres særligt langt. Restprodukterne – gødningen – udnyttes også lokalt. Man kalder det regional industriel urban symbiose, og det kan spare rigtig mange penge, fordi nye og større spildevandsanlæg koster. 

- Jeg synes bare, at det er indlysende sund fornuft. Projektet flugter rigtig godt med vores økologiske og bæredygtige profil, hvor al brygning foregår CO2-neutralt, siger direktør i Svaneke Bryghus Steen Jespersen og fortsætter:

- I forvejen produceres der strøm og varme på vores mask og vores gærrester hos Bornholms Bioenergi i Aakirkeby. Men vores spildevand belaster fortsat vores grønne regnskab. Det kan projektet måske på sigt være med til at lave om på.  

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109