23948sdkhjf

Konservesfabrik gør klar til at lukke: Ministeren svarer os ikke

Muslingevirksomheden Vilsund Blue på Mors er i overhængende fare for at måtte lukke sin konservesfabrik og fyre 15-20 medarbejdere. 

Årsagen er mangel på råvarer - og en konstatering af, at fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S) tilsyneladende intet vil gøre for at hjælpe virksomheden med at få adgang til flere muslinger. 

Det fortæller Vilsund Blues direktør, Søren Tjørnelund Mattesen, som oplyser, at den endelige beslutning om fabrikkens fremtid bliver truffet før jul. 

- Reglerne for muslingefiskeri har de seneste år betydet, at mængderne bliver mindre og mindre. Jeg har de seneste fem år påpeget det adskillige gange som medlem af Udvalget for Muslingeproduktion, der rådgiver ministeren.

- I august skrev jeg direkte til Mogens Jensen og inviterede ham til et møde. Han svarede, at hvis han kom på de her kanter på et tidspunkt, ville han vende tilbage. Siden har jeg kontaktet ham igen, men uden at få nogen reaktion, fortæller Søren Tjørnelund Mattesen til Food Supply.

Sidder på 80 procent af markedet

Muslingedirektøren oplyser, at Vilsund Blue modtager cirka 80 procent af de muslinger, der er på markedet i Danmark. Den tilgængelige råvaremængde fra danske farvande er faldet fra 36.800 tons i 2014 til under 21.000 tons i 2019, konstaterer han.

Det voldsomme fald hænger sammen med en stribe forskellige faktorer, som ifølge Søren Tjørnelund Mattesen ikke handler så meget om naturen og bestanden af muslinger, men mere om lovgivning og politik.

Ikke mindst peger direktøren på, at de danske politikere kan være med til at løse problemet med manglende råvarer ved at gøre det rentabelt at etablere en produktion af yngel på lineanlæg. Yngel, som senere udlægges på såkaldte kulturbanker i Limfjorden. 

I den nuværende lovgivning er bankerne begrænset til at være 15 hektar, og en person eller et selskab må maksimalt have to sådanne banker. Det er ikke videre rentabelt, nævner Søren Tjørnelund Mattesen.

Han forstår under alle omstændigheder ikke, at fiskeripolitikerne og ministeren ikke for længst er gået i gang med at få sat skub i udstedelsen af tilladelserne til kulturbankerne.

- Der er en del muligheder for forbedringer af lovgivningen. Men først og fremmest er der brug for, at der udstedes tilladelser, så erhvervet kan komme i gang. Der findes ansøgninger, der har været under behandling i mere end et år uden afgørelse, siger Søren Mattesen.

Han peger også på, at danske muslingefiskere ikke af Fiskeristyrelsen har kunnet få lov til til at fiske muslinger i hverken Vadehavet, Storebælt eller på Horns Rev ud for Blåvand.

- På Horns rev er der store forekomster af muslingeyngel. Hollandske og tyske fiskere fanger disse muslinger og lægger dem på banker i Vadehavet i deres hjemlande. Danske fiskere har endnu ikke fået lov til at fiske disse muslinger, selv om de befinder sig i dansk farvand. En ansøgning fra Foreningen Muslingeerhvervet ligger hos Fiskeristyrelsen og afventer fortsat behandling, fortæller Søren Tjørnelund Mattesen.

Kvalitetsproblem

Også regler, der kan sikre et bedre og mere rationelt fiskeri, bør ifølge Vilsund Blue-direktøren hurtigst muligt tages op til revision.

- Der er et forbud imod at fiske om søndagen i Limfjorden. Muslinger, der skal leveres til kunder om mandagen, skal efter de nuværende regler fiskes om lørdagen, hvilket er et kvalitetsproblem. I alle andre danske farvande må der fiskes alle ugens dage, siger han.

Søren Tjørnelund Mattesen peger desuden på, at et forbud mod fiskeri i ni uger om sommeren i Limfjorden bør fjernes.

- At vi nu melder ud, at vi gør klar til at lukke konservesfabrikken, er et sidste desperat forsøg. Vi håber, at ministeren hører, at hvis han ikke gør noget nu, så lukker vi, konstaterer den nordjyske muslingechef.

Det er ikke hidtil lykkedes Food Supply at få en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095