23948sdkhjf

Sygdom: Eksport af danske æg og fjerkræ indstilles delvist

Der er fundet alvorlig fugleinfluenza i en hønsebesætning i Randers. Derfor skal besætningen på 25.000 dyr aflives. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er første gang siden 2016, at der er konstateret alvorlig fugleinfluenza på en dansk fjerkræbesætning.

Udbruddet betyder, at dansk eksport af æg og fjerkræ til visse lande uden for EU bliver stoppet i mindst tre måneder. Hvilke lande der specifikt er tale om, og hvor meget eksporten derfor bliver påvirket, er ikke oplyst.

Ifølge John Larsen, veterinærchef i Fødevarestyrelsen, er et udbrud af fugleinfluenza alvorligt for både den enkelte besætning og alle ejere af fjerkræbesætninger på grund af sygdommens høje dødelighed.

- Den er meget smitsomt mellem fjerkræ. De kan blive meget syge, og det kan ødelægge produktionen. Det rammer også vores eksport til tredjelande. Inden for EU kan vi fortsætte med at handle, som vi stort set altid har gjort. Men når meddelelsen kommer ud, vil flere tredjelande begynde at lukke for eksporten, siger han til Ritzau.

Han påpeger, at det derfor er vigtigt at få inddæmmet smitten så hurtigt som muligt.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen. Derudover vil Fødevarestyrelsen etablere en zone på tre kilometer rundt om den smittede farm. I zonen bliver alle fjerkræbesætninger underlagt særlige restriktioner. Og en zone på ti kilometer rundt om besætningen vil blive overvåget særligt intensivt.

Udbruddet på hønsebesætningen i Randers er konstateret, efter at der i sidste uge blev fundet fugleinfluenza i vilde fugle i blandt andet Aalborg og Vejle. Ifølge John Larsen er det muligt, at der også bliver fundet fugleinfluenza på andre besætninger.

- Man kan ikke udelukke det. Men der er en tæt overvågning af fjerkræ i Danmark med henblik på fugleinfluenza. Fugleinfluenza kommer til Danmark med to, tre, fire års mellemrum. Og det normale er, at vi finder det på en enkelt eller to besætninger, siger han.

Han peger blandt andet på, at de skal beskytte deres fjerkræ mod vilde fugle via overdækning og tag.

Det er som følge af internationale aftaler, at eksporten af danske æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse lande uden for EU stopper i mindst tre måneder. Handel med EU-lande kan fortsætte som hidtil.

Der er ifølge Fødevarestyrelsen ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der er i cirkulation.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Skare har solgt to pålægsvirksomheder til konkurrent
Arla Danmark finder ny landedirektør
Emballageretur åbner op for tilmeldinger i dag: - Vi forventer stærkt at blive godkendt
100.000 liter øko-øl revet væk: Nu kommer den ud i hele landet
Kurt Skare giver Nykredit og Deloitte konkursskyld
Nordjysk slagteri bremser op: 50 medarbejdere sendes på fordeling
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
RetailNews
PlastForum DK

Send til en kollega

0.11