23948sdkhjf

Arla trodser corona: Udbetaler ekstraordinær milliardbonus

Den danske mejerikoncern Arla øgede både omsætningen og indtjeningen i et 2020 præget af coronapandemien.

Trods dramatiske udsving på markederne lykkedes det Arla at løfte sin omsætning til knap 80 mia. kr., og årsresultatet blev forbedret med 5 pct. til 2,5 mia. kr. Det viser det 2020-regnskab, som Arla netop har offentliggjort.

Arla er et andelsselskab ejet af mælkeproducenter i bl.a. Danmark, og de bliver nu belønnet for fremgangen. Der udbetales en ekstraordinær stor bonus på knap 1,6 mia. kr. til Arlas ejere, fremgår det.

- Corona er uden tvivl den mest udfordrende krise, Arla nogensinde har oplevet. Men på grund af vores forretningsmodel var vi i stand til at omstille vores virksomhed og omdirigere store mængder mælk med meget kort varsel for at imødekomme den store og pludselige efterspørgsel på mejeriprodukter i detailhandlen, samtidig med at vi minimerede de negative konsekvenser inden for andre sektorer som f.eks. foodservice. Jeg er meget stolt over de resultater, vi har leveret i 2020, udtaler Peder Tuborgh, koncernchef i Arla, i en pressemeddelelse.

Da salget af mejerivarer til foodservicesektoren - heriblandt hoteller og restauranter - nærmest kollapsede, måtte Arla omdirigerede milliarder af liter mælk til nye produkter og nye markeder.

Heldigvis for Arla kunne  den markante stigning i efterspørgslen på mejeriprodukter i detailhandlen mere end opveje det samlede fald i salget til foodservice og industrisalg.

Samtidig var de ændrede forbrugsmønstre under coronakrisen - mere madlavning hjemme - med til at løfte salget af Arlas globale varemærker som Lurpak, Arla og ostemærket Puck. Disse tre brands leverede en volumendrevet omsætningsvækst på hhv. 14,6 procent, 3,0 procent og 11,7 procent.

Arla-indtjeningen – som måler den værdi, Arla skaber pr. kg ejermælk – var 36,9 eurocent i 2020 mod 36,6 eurocent i 2019.

- Arlas aconto mælkepris til vores andelshavere har ligget på et konkurrencedygtigt og relativt stabilt niveau igennem et udfordrende 2020 set i forhold til vores konkurrenter, og bestyrelsen er glad for at kunne foreslå repræsentantskabet en højere efterbetaling som følge af andelsselskabets finansielle resultater i 2020, siger bestyrelsesformanden i Arla Foods, Jan Toft Nørgaard.

- Når det er sagt, anerkender bestyrelsen fuldt ud, at nogle landmænd oplever stigende produktionsomkostninger og yderligere krav på deres gårde. Det er en udfordring i hele Europa, som skal imødekommes af tiltag på tværs af mejeribranchen og fra politisk hold, siger han.

Læs mere om: Arla
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.111