23948sdkhjf

Økologi-aftale splitter politikerne

Konkurrenceforvridende eller et skridt i den rigtige retning? Meningerne om den nye handelsaftale mellem EU og USA vedrørende økologiske fødevarer er delte.
Forrige uge meddelte EU og USA, at man har indgået en handelsaftale omkring økologiske fødevarer.

Læs også: EU og USA indgår handelsaftale om øko-fødevarer

Kort fortalt betyder aftalen, økologiske fødevarer, der er certificeret i henholdsvis EU og USA, fra den 1. juni 2012 må sælges som økologiske på begge sider af Atlanten.

Amerikansk konkurrencefordel
Aftalen indeholder dog også en undtagelse, som har formået at dele vandene blandt både interessenter og politikere. Fra amerikansk side har man nemlig betinget sig, at animalske produkter indeholdende antibiotika ikke automatisk skal godtages som økologiske i USA.

- Som udgangspunkt er det rigtig godt, at man får aftaler, der kan lette samhandlen med økologiske varer på tværs af landegrænserne. Men i den her situation er der ikke tale om en reel ligestilling, da der er et antibiotika-forbehold, når det kommer til at eksportere animalske produkter til USA. Derfor får de amerikanske producenter en konkurrencefordel, når de skal ind på det europæiske marked. Det er ikke tilfældet, når vi skal ind i USA, siger Landbrug & Fødevarers økologichef Kirsten Lund Jensen til Altinget.dk.

Og det er en holdning, som deles af Konservative, oplyser partiets fødevareordfører Lene Espersen til Food Supply.

Venstrefløjen vil gøre som i USA
Hos SF siger stedfortrædende fødevareordfører Ida Rosendal Damborg:

- Ja, USA har højere krav til produkterne, og det har vi været nødt til ”at æde”. Det synes jeg naturligvis er lidt ærgerligt, da vore økologer så skal have et andet sted at sælge de ”forurenede” produkter – og det bliver jo nok hjemmemarkedet. Men det får mig altså ikke til at ligge søvnløs om natten. Økologi er stadig et væsentlig bedre og renere produkt end de konventionelle varer.

Hun understreger, at økologiske varer til enhver tid er at foretrækker frem for de konventionelle. Samme holdning kommer fra Enhedslisten:

- Det var jo også en mulighed, at vi i Danmark – med inddragelse af erfaringerne fra USA – gik over til en antibiotikafri animalsk produktion. Det er jeg mere tiltrukket af, end krav om at USA skal lempe deres krav til animalsk økologisk produktion, siger fødevareordfører Per Clausen til Food Supply.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109