23948sdkhjf

Cheføkonom: - Vi eksporterer stort set som før Brexit

Hos Landbrug & Fødevarer har Frank Øland som cheføkonom et overblik over hele den danske fødevareeksport.

Han har en klar fornemmelse af, at mængderne, der bliver sendt til Storbritannien, er stort set uændret her efter nytår, selv om der endnu slet ikke foreligger nagelfast talmateriale.

- Meldingerne fra vores store medlemsvirksomheder går på, at de i store træk sælger det samme som før Brexit. De fortæller også generelt, at selv om der nu skal mere papirarbejde til, så er det ikke noget, der i væsentligt omfang øger omkostningerne.

- Hvis det rammer nogen lidt hårdere, så er det måske de mindre virksomheder, der er vant til kun at eksportere til EU. For dem er det nyt at skulle udfylde en masse toldpapirer, og det vil nok i højere grad medføre nogle omkostninger at få lagt systemet om, vurderer Frank Øland. Han har dog ikke hørt om nogen, der kæmper hårdt med de nye tider.

Mest gris, næstmest mejeri

Cheføkonomens erfaringer stemmer fint overens med den melding, som Lars Albertsen, global salgsdirektør hos Danish Crown, kom med i koncernens markedsberetning ved udgangen af januar: 

- Salget af bacon til Storbritannien er lille overset solstrålehistorie midt i alt det bøvl, som corona-nedlukningen giver os. Vi har lagt Brexit bag os, og vi har faktisk et ganske fornuftigt salg på den anden side af Nordsøen. Det er ikke noget, der flytter markedet, men går vi bare fem-seks uger tilbage, så stod vi med en reel risiko for,, at Brexit kunne presse salget på det britiske marked betydeligt, men det er der ingen tegn på i øjeblikket, og det er absolut positivt, konstaterede han.

Danmarks eksport til Storbritannien har i en årrække  bevæget sig omkring en samlet værdi på 12 milliarder kroner, når man regner det hele med.

Grisekød ligger år efter år helt i top, både når det gælder mængder og når det gælder kroner, fulgt af mejerivarer på en lige så sikker andenplads.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094