23948sdkhjf

- Vi får lyst til at udvikle en plantebaseret tudekiks

- Vi har ikke udviklet en plantebaseret tudekiks endnu, men jeg har sagt til vores udviklere at det er noget, de nok bliver nødt til at se på. Så kan vi sende tudekiks rundt til mejerierne.

Direktøren for Naturli' Foods, Henrik Lund, er fuld af ideer, når det handler om at udstille det, han ser som mejeribranchens ønsker om at lægge hindringer i vejen for de plantebaserede fødevarers markedsføring. 

Og han er også fuld af forundring over, at mejerierne overhovedet ønsker den EU-lovgivning, som muligvis er på vej til at blive en realitet. 

Ifølge et forslag skal den eksisterende mejeriforordning opdateres, så det ikke kun - som nu - bliver ulovligt at kalde et planteprodukt for eksempelvis havremælk. Forslaget sigter også på at gøre det klart, at planteprodukter heller ikke må markedsføres som "mælkelignende" eller "alternativ til mælk".

End ikke en antydning af, at et produkt har fællestræk med traditionelle mejeriprodukter, må ifølge forslaget forekomme.

- Et skrig om hjælp

- Der er en ekstremt stærk mejerilobby i Bruxelles, og vi vælger at se dette forslag som et skrig om hjælp. Mejerisektoren oplever et faldende marked, forbrugerne er på vej væk. I stedet for at lægge hindringer i vejen for de plantebaserede alternativer, burde mejerierne være lidt kreative og udvikle deres egne alternativer, siger Henrik Lund.

- Men det er der også mange af dem, der allerede gør?

- Ja, de er i gang. Og så meget desto mere er det jo fuldstændig omsonst med et forslag som det her, siger Naturli'-direktøren.

Han tolker forslaget på den måde, at hvis det bliver vedtaget, må Naturli' Foods end ikke sælge sine plantedrikke i noget, der ligner mælkekartoner. 

Snørklet jurdisk hjerne

Men den tolkning er langt ude, mener Mejeriforeningens direktør, Jørgen Hald Christensen.

- Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at nogen vil forsøge at forhindre plantedrikke i kartoner. Så skal man virkelig have en snørklet juridisk hjerne, siger han.

Ifølge Jørgen Hald Christensen er der i bund og grund ikke meget nyt i EU-forslaget:

- Det er i store træk bare en præcisering af den gældende praksis efter de domme, der er faldet gennem årene. Med den her lovgivning vil vi ikke skulle mødes så tit i retten fremover. Det forstår jeg ikke, at man åbenbart er oprørt over, for jeg synes ikke, det er den store ændring.

- Er det en lille ændring?

- Det kan jeg ikke rigtig få øje på, fastslår Mejeriforeningens direktør. 

- Tudekiksen burde gå den anden vej

- Det handler ikke om at forbyde eller være imod plantebaserede produkter. Det handler ene og alene om at skabe en tydelighed, så forbrugerne ikke bliver vildledt. 

- Vand kan jo også bruges som mælk, i hvert fald kan man drikke det. Eller appelsinjuice - det kalder man jo heller ikke appelsinmælk. nævner Jørgen Hald Christensen.

- Synes du, at forbrugerne bliver vildledt med de nuværende regler?

- Nej, jeg synes egentlig, at producenterne er gode til at overholde reglerne. Nogle få er trådt ved siden af, men reglerne bliver generelt overholdt, selv om man brummer lidt i krogene

- Henrik Lund fra Naturli' Foods overvejer måske at sende dig en plantebaseret tudekiks. Hvad siger du til at få sådan én?

- Jeg sætter pris på folk, der har humoristisk sans. Men jeg synes jo, at tudekiksen burde gå den anden vej, hvis det endelig skal være. Jeg synes ikke, det er mig, der tuder, men snarere Henrik Lund og co.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078