23948sdkhjf

100.000 fjerkræ aflivet: - Værste udbrud af fugleinfluenza nogensinde

Siden efteråret har en særlig smitsom udgave af fugleinfluenza hærget Danmark og flere lande i Europa. De seneste fire måneder har der været konstateret smitte i 13 fjerkræbesætninger.

Indtil nu er 100.000 høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ blevet aflivet. Og de kommende dage skal der aflives flere dyr.

Så sent som onsdag aften oplyste Fødevarestyrelsen, at der var konstateret smitte hos 27.600 kalkuner på Vestsjælland og hos 2200 gråænder på Langeland.

- Det er det værste udbrud af fugleinfluenza, vi nogensinde har haft i Danmark. Det er stort og omfattende, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Eksporterhverv hårdt ramt

Smitten er angiveligt ført til landet med trækfugle, og både vilde fugle og tamfugle er ramt. Når sygdommen rammer en besætning, lukker nogle af de vigtige eksportmarkeder såsom Sydafrika og Sydkorea for dansk fjerkræ.

Med store tab af eksportindtægter for erhvervet til følge.

Det gælder, uanset om det er en professionel fjerkræavler eller en hobbyhønseavler med seks høns i baghaven, der har fået smitten ind i besætningen. Hobbyavlere står for cirka halvdelen af de 13 smittede besætninger.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Men Statens Serum Institut vurderede i efteråret, at det ikke er sandsynligt, at mennesker bliver smittet med de typer af fugleinfluenza, der er i omløb for tiden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125