23948sdkhjf

74-årig står bag ny slagterirobot: Jeg skal jo lave noget som pensionist

Det stod ikke skrevet, at Jan Pedersen, 74 år, en dag skulle udvikle en avanceret tarmsorteringsmaskine til slagteribranchen, da han startede som slagterlærling på Maribo Andelsslagteri i 1960'erne.

Men det har han gjort nu med virksomheden Proxima Centauri.

Jan Pedersen arbejdsliv har udfoldet sig i slagteribranchen, først i Danmark, og siden 20 år i Polen.

I Polen havde han sin egen virksomhed, Aikon, som opkøbte restprodukter fra slagterierne, eksempelvis svinetarme.

Jan Pedersen solgte sit polske firma og vendte hjem til Danmark i 2016, og efter en periode med alvorlig sygdom var den dengang 70-årige klar til at tage fat på nye projekter. Han skulle ikke bare føre en passiv pensionisttilværelse.

 - Nu er jeg pensionist. Jeg skal have noget at give mig til, tænkte jeg. Så tog jeg fat på den maskine til at behandle svinetarme, som jeg også havde udviklet lidt på i Polen. 

- Jeg havde en fantastisk tro på, at jeg kunne udvikle en maskine, der kunne fungere, og så følte jeg også, at hvis jeg kan gøre det, så har jeg også en forpligtelse til at gøre det, siger han.

I gang i Polen

Hans kone har lært at acceptere, at han kaster sig over nye ideer.

- Hun har vænnet sig til, at jeg leger opfinder. Det har jeg gjort hele mit liv, siger han.

I Polen så han mulighederne for at få værdi ud af biprodukterne fra slagterierne, før nogen andre havde set det. Han sluttede med at sælge virksomheden Aikon til Danish Crown-selskabet Dat-Schaub, et firma, hvor han selv har arbejdet i en årrække.

Det var også i Polen, at han lavede de første eksperimenter med at automatisere processen.

- Jeg forsøgte at lave en maskine sammen med nogle unge, polske ingeniører. Vi skulle prøve det. Det var de første spæde forsøg. Jeg kunne se, at vi var på vej, og vi havde fundet de rigtige principper. Det har vi så udbygget meget mere på, siger Jan Pedersen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.083