23948sdkhjf

Pakkeri-ekspert: Fødevareproducenter skal holde på medarbejderne

Ofte kommer Egatec ind i billedet, når en vækstvirksomhed har brug for øget kapacitet, krav om hurtigere omstilling mellem ordrer og komplekse pakkeopgaver. Det er typisk nye og flere ordrer til dagligvarekæderne, der tvinger fødevarevirksomheden op i gear.

Men den stigende volumen af producerede varer kan let ende med at blive en alvorlig flaskehals i pakkeriet – som vi i denne artikel også kalder for EOL (End Of Line).

- Med kundens nøgletal for ordreekspedition har vi mulighed for at gøre noget ved det. Det er de BI-data (Business Intelligence), vi kan tage udgangspunkt i, når vi skal udvikle en ny EOL-løsning, fortæller René Kemp Møller, der er CEO i Egatec i Odense med 30 mand på lønningslisten.

Firmaet, der blev etableret i 2003 som en ingeniørvirksomhed, har fået godt fat i fødevareindustrien – et af hovedområderne er frugt og grønt. De tre første bogstaver i firmanavnet ”EGA” står for Ensidet Gentaget Arbejde, som bliver fjernet eller reduceret med automation.

- Investeringerne i fødevareindustrien har de seneste år gået på produkt og proces. Nu ser vi en stor interesse for at automatisere virksomhedernes manuelle pakkeafdelinger, og for at binde virksomhedernes EOL-afdelinger sammen med maskiner, robotter, automation og vision, siger René Kemp Møller. 

De danske medarbejderes effektivitet ligger på et højt niveau, og han kommer med et eksempel. Hvis det for eksempel drejer sig om det centrale sted i pakkeriet – de manuelle pakkeborde og rundborde – hvorfra de emballerede varer skal pakkes i kasser, så er det hans erfaring, at opgaverne i Danmark bliver håndteret af én mand, mens de samme opgaver i de omkringliggende lande med lavere lønninger ofte bliver håndteret af to eller tre medarbejdere.

Hold på medarbejderne

 - For Egatec er salgsargumenter ikke at reducere mandskab, men derimod at fastholde mandskab. De dygtige danske medarbejdere forventer man jo alle steder i industrien vil blive en mangelvare og en hæmsko for vækst. Hvis man derimod skaber en arbejdsplads med jobfunktioner, hvor man får fjernet monotont, ensidigt gentaget arbejde, og samtidig tilføjer udfordrende og spændende, værdiskabende jobindhold, fastholder man bedre mandskabet, forklarer René Kemp Møller.

- Det er vores pointe, når vi laver en automatiseret løsning til kunden, som derved får frigivet et par mand på linjen. I stedet for at skulle ud på arbejdsmarkedet for at rekruttere ny arbejdskraft, har kunden jo allerede de to medarbejdere, der kan flyttes over på det nye vækstområde i virksomheden, påpeger han.

Ifølge René Kemp Møller bliver opgaverne mere og mere komplekse, og der forventes mere end bare maskiner og automation. Egatec har et system, der binder kundens ERP-/MES-system sammen med maskindata, sådan at medarbejderne kan se produktionsdata i real-time på skærme i produktionen. De kan også se, hvilke ordrer de arbejder på, og planer for de næste ordrer.

Øget flow og output

Med en ny EOL-løsning skaber kunden ifølge Egatec forbedringer på en lang række punkter, blandt andet i form af højere oppetid, hurtigere omstillinger, bedre flow og større output.

- Med et øget flow kan outputtet let gå op med 20-30 procent, og det resulterer så i, at tilbagebetalingstiden på investeringen kan ligge på under et år, da effekten af investeringen ofte giver mere end selve mandskabsbesparelsen, siger René Kemp Møller.

En anden gevinst ved investeringen er, at der bliver langt færre taste- og håndteringsfejl i ordreekspeditionen.

- Der er ingen tvivl om, at vores kunder i fødevareindustrien er udfordret. Ofte får de ordrer

Egatec A/S blev etableret i 2003 og ejes i dag af Lars Hansen, Søren Juul Jørgensen og René Kemp Møller. 

Af de 30 mand i virksomheden er de 20 ingeniører, som repræsenterer alle ingeniørdiscipliner.

Virksomheden koncentrerer sig om at udvikle, bygge, teste og afprøve maskiner og anlæg, mens stålproduktion af blandt andet kabinetter og komponenter er outsourcet til lokale underleverandører.

ind i huset først på dagen. Ordrerne skal så produceres og pakkes i løbet af dagen, læsses og transporteres ud til supermarkederne om natten, så forbrugeren har friske varer på hylden næste dag, siger René Kemp Møller.

- Vi har software, der sikrer, at linjen automatisk stiller om med recepter, labels og korrekt kundeemballage jævnfør dagligvarekædens logo og grafiske design. Med vores løsninger bliver stoppene mellem omstillingerne langt kortere og fejlene langt færre, fremhæver han.

Stærk position på markedet

EOL dækker over mange forskellige maskiner og software i pakkeriet. Mange af maskinerne er koblet sammen med robotter og andre automatiserede løsninger.

For fem år siden tog Egatec det første skridt mod det internationale marked med opkøbet af A-One Packaging i Svendborg med forhandlere verden over. Overtagelsen har styrket virksomhedens position som global leverandør af casepackers og pakkemaskiner. Eksporten lå sidste år på 25 procent af omsætningen. I år lå eksportandelen for første kvartal på 38 procent.

- Vores udfordring herhjemme er, at vi skal være endnu mere kendte i fødevareindustrien. Vi har de rigtige pakkemaskiner og EOL-løsninger. Vi skal i de kommende år løfte os på den kommercielle side. På eksportmarkederne arbejder vi netop nu på at finde egnede forhandlere, men på de nære markeder skal vi selv ud og gøre arbejdet, siger René Kemp Møller.

Egatec har vækst og vokser i et kontrolleret tempo og er kommet langt på sit budskab om, hvad der er alfa og omega på pakkelinjen.

- Takt, rytme og minimering af fejl er vejen til et øget flow, længere er den ikke, siger René Kemp Møller.  

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094