23948sdkhjf

Hemmelig producent laver "verdensnyhed"

Det er hemmeligt, hvor deres nye, banebrydende grøntsagsbarer bliver produceret, men  ellers er iværksætterne Pernille Laulund Straarup og Lise Kristensen ikke blege for at lægge kortene på bordet:

Med virksomheden Vegetude, som de ejer og driver sammen, har de ambitioner om at blive både hverdagens helte og at få plads på hylderne i alle landets fødevarebutikker. 

Og de er godt på vej: I februar kom Vegetudes såkaldte bites, der er bars i børnestørrelse,  til salg i alle Bilka- og Føtex-varehuse, og virksomheden har netop lukket en aftale med Salling, hvor barerne kommer ind i den veganske afdeling.

Senere på året tager landets Netto-butikker Vegetudes bites ind som spotvarer.

Vegetude holder til i Aarhus, hvor de to veninder har udviklet grøntsagsbarerne hjemme i Lise Kristensens køkken i forstaden Hinnerup. 

Faktisk har de haft fat i alle processer i både produktudvikling og produktion - og har sågar selv opfundet noget af det udstyr, der bliver brugt i produktionen.

- Vi kalder det et monstrum, men det er egentlig bare en stor kniv, som vi bruger til at skære flere barer på én gang.

- Den er lavet af en smed, og det tog os et par uger med lidt snak frem og tilbage mellem os, vores producent og smeden, før vi havde instrumentet på plads, fortæller Pernille Laulund Straarup og Lise Kristensen.

En halv million

De oplyser, at de alt i alt har investeret over en halv million kroner i forretningen, når de medregner både udstyr, råvarer og webshop.

Produktionsudstyret omfatter en pakkemaskine og en udstansningsmaskine, som omdanner den udrullede dej til bar-format.

- I første omgang tørrede vi råvarerne i en almindelig dehydrator derhjemme, men vi kunne ikke tørre i store nok mængder.

- Vi har været ude og se på et tørreanlæg, men det er ekstremt dyrt, så i stedet køber vi nu råvarerne tørre. Det var været utroligt svært at finde råvarer, der levede op til vores kvalitetskrav, men det er lykkedes, fortæller Lise Kristensen og Pernille Laulund Straarup.

En røremaskine behøver de ekke at investere i - de bruger en, der står hos den fødevareproducent, der fremstiller barerne. En producent, som de altså ikke ønsker at nævne navnet på.

- Vi vil jo helst ikke have, at nogen med flere penge end os stjæler ideen. Men vi kan da sige så meget, som at det er en dansk producent, som ikke tidligere har lavet barer, siger Lise Kristensen.

Oplæring

Hun og Pernille Laulund Straarup deltager indtill videre selv i produktionen sammen med medarbejdere fra den pågældende virksomhed.

- Vi er med til at lære dem op i, hvordan den her type produkter skal laves, men i fremtiden er det meningen, at de selv skal stå for det, siger Pernille Laulund Straarup.

Vegetude-barerne og de tilsvarende bites findes indtil videre i to smagsvarianter, som begge indeholder chiafrø, kikærtemel og havregryn.En tredje smagsvariant bliver lanceret 1.juni..

- Og der er så mange grøntsager i, at man med blot en enkelt bar får dækket halvdelen af sit daglige behov for grøntsager, konstaterer Lise Kristensen.

- Det er derfor vi tror, vi kan blive hverdagens helte: Vi kan hjælpe hjælpe forældre i en travl hverdag, så de ikke behøver at have dårlig samvittighed, tilføjer hun.

Vegetude-stifterne oplyser, at de har ledt grundigt, men at det ikke er lykkedes dem at finde barer med de samme egenskaber som deres. Ud over det høje indhold af grøntsager - syv-otte forskellige slags -  handler det om, at barerne er økologiske, veganske og at der ikke er nogen tilsætningsstoffer.

- Vi er ikke stødt på noget lignende, så vi tør godt sige, at vores produkt er det første af sin slags i verden, konstaterer Pernille Laulund Straarup og Lise Kristensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093