23948sdkhjf

Vækst i dansk eksport trods recession i Europa

Udenrigsministeriet forventer, at Danmarks vareeksport stiger i 2012 med 4,1 pct. og 5,3 pct. i 2013 i løbende priser. Det er dog en mindre nedjustering i forhold til februar.
- Eksporten trækkes fortsat af solid vækst til markederne udenfor Europa. Væksten sker bl.a. på baggrund af en lavere euro, som styrker dansk konkurrenceevne udenfor Euroområdet.

Sådan lyder konklusionen i Udenrigsministeriets eksportudsigt for maj måned, der bekræfter vurderingen fra februar.

Vækstudsigterne for vareeksporten er fortsat meget begrænsede på de europæiske markeder, hvor mange lande er i recession i 2012, og væksten også forventes at være lav i 2013.

Til gengæld ser eksportudsigterne på markederne udenfor Europa fortsat gode ud som følge af fortsat pæn økonomisk vækst og en lavere eurokurs, som styrker dansk konkurrenceevne. Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr siger:

- Hvis det ikke havde været for markederne udenfor Europa, så så det sort ud for dansk eksport og for dansk økonomi. Vi forventer nu en vækst i basisvareeksporten på 4,1 pct. i 2012 og 5,3 pct. i 2013. Det er især trukket op af høj vækst i Asien og Nord- og Sydamerika. Det er helt afgørende, at vi får bedre fodfæste på de markeder, hvis vi skal skabe vækst og job i Danmark de kommende år.

Et strukturelt skift tegner sig for dansk eksport
Eksporten er meget vigtig for dansk beskæftigelse. Omkring 700.000 jobs i Danmark er direkte knyttet til eksporten. En fortsat god udvikling i eksporten er afgørende for udlandets tillid til dansk økonomi og fortsat lave renter i Danmark, som er meget vigtig for dansk beskæftigelse.

Basisvareeksporten til Vesteuropa forventes kun at vokse med 2,1 pct. i 2012 og 2,2 pct. i 2013. Det er reelt stilstand, når man indregner inflationen og meget skuffende i forhold til væksten i 2011, som var over 10 pct. Havde det ikke været for den høje vækst til Asien og Nord- og Sydamerika, så havde vi for alvor været i krise.

Ser vi udviklingen over tid tegner der sig efterhånden et billede af et strukturelt skift i dansk eksport: Tidligere stod Vesteuropa og østeuropæiske lande for op imod 70 pct. af væksten i eksporten, men disse markeder bidrog ikke til væksten i perioden 2008-11, og forventes i 2011-13 kun at bidrage med 35-40 pct. af væksten.

I 2008-11 kom derimod 70 pct. af væksten i basisvareeksporten fra øget afsætning i Asien og Nordamerika, og i 2011-2013 forventes omkring 45 pct. af stamme fra disse markeder - omkring 30 pct. fra Asien og 15 pct. i Nordamerika. Særligt Kina frembyder meget store muligheder, og vi forventer vækstrater på 15-20 pct. de næste flere år.

Udviklingen understreger behovet for, at vi styrker indsatsen på markederne udenfor Europa, sådan som regeringen netop har gjort med Eksportstrategien for Vækstmarkederne.

Om Udenrigsministeriets Eksportudsigt
Udenrigsministeriets Eksportudsigt er en fremskrivning af væksten i den danske vareeksport på baggrund af en analyse af de 80 største danske eksportmarkeder. Udsigten offentliggøres fire gange årligt. Det fremgår af Eksportudsigten, at udsigterne for den globale økonomiske realvækst i 2012 er øget fra februar-vurderingen på 1,9 pct. til nu 2,3 pct. og i 2013 fra 2,8 pct. til nu 2,9 pct.

Den højere globale vækst skyldes især bedre vækstforventninger til amerikansk økonomi, men også udsigterne for Europa er forbedret i forhold til februar, selv om der stadig forventes recession på omkring -0,3, pct. af BNP i 2012 og kun en begrænset vækst på 0,8 pct. i 2013.

De højere vækstskøn ville isoleret set styrke væksten i dansk eksport. Når vækstskønnet i Eksportudsigten alligevel reduceres fra februar til maj skyldes det, at euroen ikke forventes at svækkes i helt samme udstrækning som antaget i februar, hvilket hæmmer dansk eksport. Endvidere reduceres skønnet som følge af en relativt svag eksportudvikling i første kvartal 2012, og især af det betydelige fald i eksporten i marts 2012, som kan være et advarselssignal om en svagere eksportudvikling end hidtil vurderet.

Eksportudsigten bygger fortsat på antagelsen om, at vanskelighederne i Grækenland og Euro-området inddæmmes på en sådan måde, at en egentlig finansiel krise undgås.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093