23948sdkhjf

Alfa Laval skal levere 100 bittesmå drikkevarefabrikker

Med en komplet vand- og drikkevarefabrik presset sammen til containerstørrelse vil svenske Wayout International revolutionere verdens vand- og drikkevareproduktion. 

Nu har Innovationsvirksomheden lagt en bestilling på 100 eksemplarer hos produktionspartneren Alfa Laval i Søborg, der er koncernens globale center for Food & Water-teknologi. Det fortæller Alfa Laval i en pressemeddelelse.

Wayout International beskriver deres koncept som en slags 3D-printer, der lokalt kan producere rent drikkevand og bryg som øl, cider og sodavand.

Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl. Fabrikkerne kan desuden kobles op på en satellit og levere internet og telefoni til lokalområdet samt sikre fjern-vedligeholdelse af fabrikkerne.

Om konceptet: 

Hvis drikkevarer produceres der, hvor de drikkes, bliver det CO2-belastende behov for at transportere glas og flasker rundt på kloden markant mindre. Det er princippet i de 100 nye mikrofabrikker, som skal bygges hos Alfa Laval i Søborg.

Mikrofabrikkerne skal bruges til både at sikre rent drikkevand i fjernt beliggende områder og til barer i millionbyer. Hver enkelt mikrofabrik kan producere op til 70.000 liter rent drikkevand.

En mikrofabrik vil give en CO2-besparelse på transport og emballage på op til otte tons om måneden.

Kilde: Alfa Laval

- Øde områder i eksempelvis Afrika langt væk fra en udbygget infrastruktur kan have store udfordringer med at få leveret rent drikkevand på flaske og skal ligeledes kunne håndtere de tomme flasker bagefter. En mikrofabrik har alt nødvendigt pumpe- og renseudstyr og kan kobles direkte på den lokale vandforsyning. Mikrofabrikken kan drives af solpaneler og kan således også fungere i områder uden for elnettet, forklarer John Kyle Dorton, Vice President for bryggerisystemer hos Alfa Laval.

Eliminere unødig logistik

Mikrofabrikkerne indeholder blandt andet flowteknisk udstyr og udstyr til væskeoverførsel fra Alfa Laval, mens Wayout International har udviklet selve systemet, som indeholder alt, hvad der er brug for i produktionen af både rent drikkevand og øvrige drikkevarer som øl, cider og sodavand.

- Princippet om at producere der, hvor vi forbruger har et kæmpe potentiale for en mere økonomisk profitabel og ikke mindst bæredygtig produktion og distribution af eksempelvis drikkevarer. Vi eliminerer unødvendig logistik, og hvis vi producerer øl og sodavand lige der, hvor de drikkes – i en hotellobby eller lufthavn fx – kan vi spare op til en kvart million plastikflasker hver måned, fortæller John Kyle Dorton.

Enhver lokal vandkilde kan bruges i mikrofabrikkerne, da vandet bliver komplet neutraliseret gennem blandt andet UV-filtrering og afsaltning. Det rene vand tilsættes mineraler igen efterfølgende og forsegles i sterile letvægtstanke af rustfrit stål.

Den første prototype af mikrofabrikken til øl, sodavand og drikkevand blev installeret og afprøvet på et resort i Serengeti-nationalparken i Tanzania og er stadig i brug samme sted.

Der er desuden en mikrofabrik i brug på et luksushotel i den kenyanske hovedstad Nairobi, og Alfa Laval er i dialog med flere forskellige bryggerikoncerner for at teste markedet yderligere. Den første mikrofabrik dedikeret til rent drikkevand kommer i brug i løbet af 2022. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078