23948sdkhjf

Nyt ciderbryggeri er snart klar til produktion: Vil eksperimentere med sorter

- Ikke i øjeblikket, men det er på tegnebrættet.

Sådan svarer Jens Hansen Holm til spørgsmålet om, hvorvidt Sort Cider har fået sig en hjemmeside. Svaret giver også en antydning af, at han til daglig er landskabsarkitekt ligesom hans to kompagnoner Hans Bruun Pedersen og Benjamin Breitenbauch.

Alligevel begynder de tre mænd snart at producere æblecider i Dræby på Fyn. Cideriet er netop blevet etableret og indeholder et kølerum, gæringstanke, og hvad der ellers hører til en produktion.

Udstyret har kostet mellem 200.000 og 250.000 og er delvist blevet finansieret af en Crowdfunding kampagne på Coops hjemmeside.

- Vi fik samlet omkring 110.000 ind. Nu skal vi selvfølgelig have leveret en masse cider til dem, der har købt en reward. Det er en del af det, siger Jens Hansen Holm, der er meget tilfreds med udbyttet.

- Det gik over al forventning. Vi havde sat et mål på 50.000, så det var dobbelt op.

Vil eksperimenter med æblesorter

Produktionen kan begynde i oktober, hvis fødevarestyrelsen godkender forholdene i cideriet. Målsætningen er 5.000 liter i år.

De nybryggede cidermagere vil i fremtiden bruge æblesorter, man normalt ikke anvender til cider.

- Vi hedder Sort Cider, så vi arbejder med sorter som fokuspunkt og prøver at eksperimentere med forskellige typer. Vi har også en målsætning om at prøve og opstøve nogle sorter, som bliver dyrket få steder, og som måske er gået i glemmebogen, fortæller Jens Hansen Holm.

Der bliver også eksperimenteret med deciderede cideræbler, som typisk er mere bitre. Til første produktion har de bestilt økologiske æbler fra plantager på Fyn. Den største del kommer fra Allesø Frugt og Bær lidt udenfor Odense.

Fokusområdet er på sorterne, men også kvaliteten håber de tre landskabsarkitekter at skille sig ud på.

- Vi kommer til at bruge lang tid på at gære det og lave andengæring på flaske. Vi tager ikke den hurtige vej. Så kvalitet, fokus på sorter og simplicitet er det, vi går op i, siger Jens Hansen Holm, der sammen med sine partnere har haft ciderproduktion som en fælles hobby i syv år.

De vil udvide, hvis cideren sælger

De tre cidermagere bor i København og har fået lov til at lave cider på landbruget Stengaarden, som er ejet af en af de tre bagmænds kæresters far. Selvom de nu kommer til at drive det som en virksomhed og vil være professionelle i deres tilgang, betegner Jens Hansen Holm det stadig som hobbyprojekt for nu.

Om det vil fylde mere i de tre landskabsarkitekters hverdag i fremtiden, kommer an på, hvordan forbrugerne tager imod det.

- Vi er en ung virksomhed i opstartsfasen. Vi har ambitioner om at udvide, hvis det går godt med salget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078