23948sdkhjf

Hedegaard Foods i millionprojekt om hønseægs antistoffer

Et nyt forskningssamarbejde skal – ved hjælp af hønseæg – producere antistoffer, der både er billige og af høj kvalitet.
Antistoffer er afgørende for, at mennesker og dyr kan komme sig over sygdomme.

Nu er virksomhederne SANOVO Biotech A/S og Hedegaard Foods A/S samt Københavns Universitet gået sammen om at udvinde antistoffer fra hønseæg i et projekt, som støttes med 8 mio. kr. fra Højteknologifonden.

Den fælles vision for projektet er effektivt og hurtigt at udvikle kvalitetsantistoffer til kommerciel brug. Projektet kan få stor betydning i at accelerere forskningen i fremtidig bekæmpelse af en lang række immunpåvirkende sygdomme, som er forårsaget af blandt andet bakterier og virus.

Vil samle alle antistoffer ét sted
Processen starter ved at immunisere flokke af unge høns med specifikke proteiner. Når hønsene er store nok til at lægge æg, vil de antistoffer, som hønsene har dannet i deres immunforsvar, blive overført til æggeblommen. Dernæst isoleres antistofferne fra hønseæggene og samles ét centralt sted.

Den overordnede hensigt er, at samle samtlige af verdens cirka 5,5 mio. forskellige antistoffer ét eneste sted.

Til at udføre forsøgene har virksomheden Sanovo Biotech A/S ansat Ranghu Sankar, som er ph.d. fra SDU i Molekylær Biofysik. Han forklarer, at den primære funktion af et antistof er at beskytte mennesker og dyr mod fremmede organismer.

- Forskere har i årevis arbejdet på forskning inden for antistoffer, men det tager mindst mellem en og tre måneder at producere et brugerdefineret antistof. I dette projekt implementerer vi en ny tilgang i produktionen af antistoffer med kort tidsskala. Denne fremgangsmåde vil ikke alene bidrage til væksten i dansk bioteknologisk industri, men også det samfund vi alle bekymrer os om.

På sigt er visionen således at udvikle et system, der kan producere et kundespecifikt antistof på én dag i en såkaldt 3-i-1 løsning; hurtigt, billigt og i den helt rigtige kvalitet. Dette er unikt for forskningsområdet, hvor man før skulle bruge flere måneder på at få antistofferne.

Budget: 16 millioner kroner
Højteknologifondens investering: 8 millioner kroner
Varighed: 2 år
Projektets titel: The Antibody Bank

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094