Implementeringen af automatiske malkesystemer hos mælkeproducenter er en populær løsning på en tung og tidskrævende arbejdsproces.
De automatiske malkesystemer øger desværre risikoen for kvalitetsbrist i mælken, som skyldes termoresistente kim og frie fedtsyrer. Termoresistente kim er bakterier, der overlever varmebehandlingen på mejerierne, mens frie fedtsyrer kan give mælken en harsk smag.
Begge kvalitetsbrist opdages først på mejerierne. Det resulterer i unødvendigt spild og manglende kapacitetsudnyttelse, hvilket påvirker udnyttelsen af mælkeråvaren og dermed det økonomiske potentiale for både mejerier og mælkeproducenter.
Det overordnede formål med FUTUREMILQ er at udvikle teknologier og koncepter, der kan sikre en fremtidig høj råvarekvalitet fra eksisterende og kommende automatiske malkesystemer.
Der sættes fokus på minimering af frie fedtsyrer og termoresistente kim. Formålet med konsortiet er bl.a. at skabe ny viden om frie fedtsyrer i mælk, at udvikle nye metoder til måling af kvalitetsforringende fedtsyrer, at udvikle en hurtig metode til analyse af specifikke kimtyper i mælk og at udvikle monitoreringsmetoder og early warning-systemer, der kan sikre en høj kvalitet på mælkeråvaren.
I konsortiet samarbejder 10 væsentlige virksomheder og 3 forsknings- og vidensinstitutioner om en nyskabende koordineret indsats, hvilket sikrer effektiv videnspredning til virksomhederne inden for dansk mælkeproduktion og dens følgeindustri.