23948sdkhjf

Ansat får bøde for kopiering af filer inden jobskifte til Chr. Hansen

Det var ikke en overtrædelse af straffeloven, da en daværende ansat i Dupont kopierede filer. Han får en bøde

Det koster en 37-årig litauisk mand en bøde på 25.000 kroner, at han en søndag aften i september 2016 kopierede fortrolige filer fra sin arbejdscomputer i Dupont til en ekstern harddisk.

To dage tidligere havde han sagt sit job op til fordel for en stilling ved konkurrenten Chr. Hansen. Begge virksomheder er blandt de store på markedet for ingredienser.

Sagen er mandag blevet afgjort i Københavns Byret, som kun har dømt efter loven om forretningshemmeligheder og ikke straffeloven. Det har betydning for straffen, der altså lander på en bødestraf og ikke fængselsstraf.

Rettens vurdering er, at den litauiske mand har handlet uagtsomt - altså ikke med vilje. Mandens forsvarer, Kåre Pihlmann, ser på dommen med betydelig lettelse.

- Byretten siger, at det ikke er noget, man har gjort med vilje - altså forsætligt - hvilket er en helt central forskel, siger han og tilføjer:

- Forskellen er blandt andet, at hvis det havde været en straffelovsovertrædelse, havde man fået en dom udmålt i måneder. I vores sag bliver det i stedet en bøde på 25.000 kroner.

- Man kan roligt sige, at retten er landet et helt andet sted, end anklageren lagde op til.

Det var 25. september 2016, at den nu 37-årige mand kopierede godt 16.000 filer.

Under retssagen har to advokater for Dupont påpeget, at indholdet på 20 filer vurderes som aldeles fortroligt med meget følsomme oplysninger, som kunne påføre Dupont skade på én milliard kroner, hvis de skulle blive delt, afsløret eller offentliggjort.

Men retten har vurderet, at det kun er ni af filerne, der er så fortrolige, fortæller mandens forsvarer, Kåre Pihlmann.

Filerne drejer sig om prisstrategier, profitanalyser, forretningsplaner, kundeoversigter, salgs- og markedsanalyser.

Den tiltalte har erkendt, at han kopierede de tusindvis af filer, men nægter sig skyldig i at have brudt loven om forretningshemmeligheder.

- Jeg vidste ikke, hvor hurtigt de ville tage min arbejdscomputer eller lukke for min adgang, så jeg lavede en kopi af alle filerne. Min intention var at gennemgå filerne og gemme mine excel-modeller og applikationer, som jeg havde skabt.

- Jeg var ikke interesseret i selve indholdet. Min intention var aldrig at beholde eller dele filerne, sagde han i et retsmøde i april.

Han fortalte videre, at han ikke mener at have downloadet eksterne filer eller filer, han ikke havde adgang til. Han medgav dog, at nogle af filerne indeholdt følsomme data om markedet.

Den litauiske mand begyndte hos den danske ingrediens- og enzymvirksomhed Danisco i 2010 og blev i selskabet, da amerikanske Dupont købte virksomheden i 2011.

Både anklagemyndigheden og den 37-årige mand har nu 14 dage til at overveje, om de vil anke dommen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078