Gladsaxe ruller koncept ud i hele kommunen for at halvere madspildet
På pleje- og genoptræningscenteret Kildegården er madspildet blevet reduceret med 40 procent, efter at FoodOps løsning rykkede ind.
Det svarer til en årlig besparelse på 70.000 kroner.
Der var lignende resultater i de andre casevirksomheder, og det er baggrunden for, at Galdsaxe Kommune nu ruller hele FoodOps madspildskoncept ud til 14 børnehuse, 5 plejecenter og en række virksomheder inden for kommunegrænsen.
Pilotprojektet viste nemlig, at det er svært at gøre noget ved madspild, når man ikke er klar over omfanget. Men når først vægtene er sat op, data er indsamlet og der er igangsat målrettede indsatser, så kan der lynhurtigt ses resultater.
- Vi har set, at det nye madspildskoncept kan reducere vores madspild markant. Det er derfor rigtig godt at få det udbredt til resten af kommunen. Vi ønsker samtidig at inspirere andre kommuner og virksomheder, der ønsker at sætte fokus på madspild, siger borgmester Trine Græse.
Forventningen er, at madspildet kan reduceres med op til 60 procent. Det svarer til i alt 32 tons mad, 78 tons forventet Co2-reduktion og en besparelse på 970.000 kroner.
Data og madvægte skaber ny bevidsthed om madspild
Børnehusene og plejecentrene begynder at veje, hvor meget mad de smider ud. Det giver en helt ny bevidsthed om, hvor meget mad, der faktisk smides ud.
På plejecentrene vil køkkenerne også eksperimentere med menuplanlægning, så maden der serveres, bliver mere klimavenlig.
Madspildskonceptet er ud over Kildegården også afprøvet i virksomhederne Alfa Laval, Krüger, AGC Biologics og JJW-arkitekter med forskellige madordninger.
Også blandt kommunen mange virksomheder er der stor interesse for madspildskonceptet.
- Med de gode resultater fra pilotprojektet, er der mange virksomheder, der har vist interesse for at afprøve konceptet, for at reducere madspild, fortæller Erhvervschef i Gladsaxe Kommune Karen Brosbøl Wulf.