Fødevareindustriens virksomheder har ikke hænderne langt fremme, når Højteknologifonden hvert år støtter en række højteknologiske tiltag med risikovillig kapital.
I 2011 fik fødevareindustrien ikke støtte til et eneste projekt eller platform under Højteknologifonden, som havde 591 mio. kr. at gøre gavn med sidste år.
At fødevareindustrien ikke fik fingre i disse, skyldes ikke uvilje fra Højteknologifondens side, forsikrer Kommunikations- og analysechef Thomas Bjerre.
- Det skyldes først og fremmest en begrænset ansøgning, idet vi sidste år blot modtog få projektansøgninger fra fødevareindustrien. Fødevareindustrien er ekstremt innovationsdrevet og skarp på det område. Men der er stadig et stykke vej til for alvor at sætte de tunge forskningsprojekter i gang. Her skal man være mere fremsynet ved at tænke på, hvad kunderne efterspørger om 5-10 år og ikke kun i dag, siger han til Food Supply.
Siden Højteknologifondens oprettelse i 2005 er 2.396 mio. kr. blevet uddelt til 142 projekter, 30 platforme samt 36 erhvervspostdocs. Kun fem procent af de uddelte midler (117 mio. kr.) er tilfaldet fødevareindustrien.
Et enkelt lyspunkt er dog de såkaldte erhvervspostdocs, som blev sat i søen af Højteknologifonden sidste år. Af 36 projekter kommer 10 fra fødevareindustrien, som ad denne vej henter 10,6 mio. kr. i støtte.
Der er dog muligheder for langt mere, mener Thomas Bjerre, som opfordrer fødevareindustriens virksomheder til at komme ud af busken og henvende sig med spændende projekter til Højteknologifonden.
- Ansøgningsfristen for støtte til projekter og platforme er den 22. august, men inden da er virksomhederne mere end velkomne til at kontakte os i fonden for råd og vejledning. Den værste krise er ved at være overstået, så nu er det tiden til at sætte det lange lys på igen og tænke fremadrettet, pointerer han.