23948sdkhjf

Svanemærket strammer kravene til kantiner

Svanemærket har skærpet kravene til kantiner, restauranter og storkøkkener. Spisestederne skal dermed leve op til endnu skrappere krav til bl.a. madspild, valg af fødevarer og den samlede drift.

Hvis et spisested vil forbedre sit miljø- og klimaregnskab, kræver det både fokus på den mad, der serveres, og på den daglige drift af stedet. Derfor stiller Svanemærket krav til både fødevarer og drift:

”Svanemærket har en helhedsorienteret tilgang og ser på hele livscyklus. Det betyder, at kantiner og restauranter kan bruge Svanemærket som et redskab til både at vælge fødevarer og optimere driften – og derigennem reducere den samlede miljø- og klimabelastning,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Mere økologi og mindre madspild

Med de nye krav skal et svanemærket spisested tilbyde minimum 30 % økologisk mad og drikke – og altid mindst én vegetarisk ret til både frokost og middag. Stedet skal også gennemføre tiltag, som fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning, fx ved at reducere kødforbruget og bruge lokalt producerede råvarer. Og så må spisestedet fx ikke servere truede arter af fisk og skaldyr eller flaskevand ved bordservering.

Svanemærket skærper også kravene til forebyggelse af madspild:

”Madspild er verdens tredjestørste kilde til CO2-udslip. Det er ikke bare dyrt – det belaster også miljøet og skaber et unødigt CO2-udslip. Derfor skal et svanemærket spisested arbejde målrettet og systematisk for at reducere madspild,” siger Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Styr på driften gavner økonomien

Med Svanemærket får man også en guide til at styre sit ressourceforbrug:

”Det  gavner ikke kun miljø og klima, men også økonomien. Kravene omfatter bl.a. energi- og CO2-reducerende tiltag for at begrænse klimabelastningen, krav til reduceret vandforbrug og effektiv kildesortering”, siger Heidi Bugge.

Man må heller ikke bruge engangsartikler til den daglige servering. Og alle produkter til den daglige rengøring, opvask og tekstilvask skal være miljømærkede, hvilket minimerer brugen af uønskede kemikalier.

Virksomheder kan bruge Svanemærket i deres CSR-arbejde

Cheval Blanc, Coor, Compass Group og Meyers er nogle af de kantineleverandører, der de seneste år har fået certificeret kantiner med Svanemærket. Og fem Meyers kantiner er allerede blevet certificeret efter de nye krav:

”At få certificeret en kantine er en investering i miljøarbejdet – både for os selv og for vores kunder, og vi oplever, at kunderne kan bruge Svanemærket direkte i deres CSR-arbejde. Vi er stolte over, at hele fem kantiner har opnået Svanemærket efter de skærpede krav, og vi ser et stort potentiale i at få certificeret endnu flere kantiner”, fortæller driftsdirektør hos Meyers, Liselotte Lybæk.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke, og hele 9 ud af 10 nordiske forbrugere kender mærket.

Læs mere på svanemærket.dk/spisesteder

Faktaboks:

Et svanemærket spisested:

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer min. en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Serverer en høj andel økologi
  • Begrænser forbrug af energi og vand
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Forebygger madspild
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096