23948sdkhjf

Eksporten steg i juli - men det høje tempo er på lånt tid

I juli steg eksporten med tre procent, primært på grund af energivarer. Økonomer tror ikke, at det varer ved

Danmark eksporterede varer og tjenester for 167 milliarder kroner i juli. Det er tre procent højere end i juni, når der tages højde for sæson.

Det viser tal fra Danmarks Statistik torsdag.

Det er især en stigende eksport af energivarer, der trækker eksporten op.

- Hvis man ser på eksporten eksklusive brændsler (som for eksempel elektricitet samt diverse olie- og gasprodukter) samt skibe og fly, er eksporten derimod uændret, noterer statistikbanken.

Cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen kalder fremgangen overraskende.

- Eksportmarkederne er også udfordrede i øjeblikket. Men det vidner om styrken hos de danske virksomheder, skriver han i en kommentar.

Det kan dog være på lånt tid. Det er især usikkerhed, højere renter og en tårnhøj inflation, der ifølge cheføkonomen er med til at suge lyst og mulighed for forbruger ud af mange personer.

- Det vil også smitte af på virksomhederne, og de danske eksportvirksomheder vil nok være nogle af de første, der mærker det på egen krop.

- Derfor er det vores forventning, at eksporten vil sætte tempoet gevaldigt ned over de kommende kvartaler, siger Søren Kristensen.

Heller ikke Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, tror, at de positive takter varer ved.

Han peger også på rentestigninger, inflation og pres på energiforsyning som noget, der vil "trække tempoet ud af dansk eksport".

- Der er virkelig trukket store sorte skyer ind over verdensøkonomien. Vækstudsigterne på flere af vores store eksportmarkeder er blevet kraftigt nedjusteret hen over sommeren, lyder det i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.096