23948sdkhjf

Håndsrækning til kommunernes øko-plan

For kommunerne er der lang vej til at nå regeringens mål om 60 pct. økologi i landets offentlige kantiner. Men der er hjælp på vej.
60 procent af maden i de offentlige gryder skal være økologisk i 2020, lyder det fra regeringen.

Det skal få flere landbrug til at lægge om til økologi og bidrage til rigere natur, renere drikkevand og sundere kostsammensætning. Men kun Københavns (74,4 %) og Albertslund (62,9 %) kommuner lever på nuværende tidspunkt op til regeringens mål om de 60 procent økologi i offentlige gryder.

Kniber med konkrete planer
11 kommuner har en politisk målsætning om minimum 60 procent, men har ikke nået den, mens de øvrige kommuner endnu ikke har formuleret politiker om at nå regeringens mål. Nogle har overordnede mål om bæredygtighed og økologi, men ingen konkrete planer. Det viser undersøgelsen Det Økologiske Danmarkskort, som ØL og DN offentliggør i dag.

- Kommunerne vil faktisk rigtig gerne arbejde med økologi, og der er gang i overvejelser, også ude i køkkenerne. Men de er presset økonomisk og mangler både redskaber til at gå i gang med omlægningsprocessen og viden om erfaringer i frontløberkommuner, hvor de har fået økonomi, økologi og bedre måltider til at gå op i en højere enhed. Nu hjælper vi kommunerne med disse opgaver, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

- Økologi er vejen til renere drikkevand, sundere kostsammensætning og mere natur. At det offentlige går foran og gør 60 procent af de 500.000 daglige, offentlige måltider økologiske vil være et kæmpe skridt på vejen. Det giver afsætningsgaranti på de økologiske fødevarer. Og det gør, at flere landmænd tør kaste sig ud i at omlægge til økologi. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne får økologien ind i de offentlige gryder. Kommunerne bør som minimum vedtage en politisk målsætning, siger Susanne Herfelt, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

Undersøgelsen bag Det Økologiske Danmarkskort bygger på en rundspørge til alle landets kommuner – og er en opfølgning på den undersøgelse, DN og ØL gennemførte i februar sidste år.

Hjælp til omlægning af køkkener
For kommuner, der ønsker at komme videre, er der nu meget hjælp at hente. Regeringen har afsat 28 millioner årligt de næste to år til kommunernes omlægningsprojekter. 15 kommuner er allerede med i projekter søgt i denne måned, i samarbejde med Økologisk Landsforening, og omlægningseksperter i Københavns Madhus, Øko + +, m.fl.

- Vi står klar til at bakke kommunerne op og klæde dem på med de nødvendige redskaber til økologisk omlægning. Omlægningskonsulenter findes i hele landet. De kender udfordringerne og kan vurdere, hvilke muligheder det enkelte køkken har for økologisk omlægning, siger Dorthe Kloppenborg, projektleder, Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening stiller bl.a. gratis rådgivning til rådighed for kommunernes køkkener, forvaltninger og indkøbsafdelinger. Kommunerne kan også søge midler hos Fødevareministeriet.


Kilde: Økologisk Landsforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156