23948sdkhjf

Udfordring i fødevareindustrien: Talenter søges!

Hvordan opretholder fødevareindustrien sin konkurrenceevne, når morgendagens ledere er en manglevare?
En række fremtrædende fødevarevirksomheder har allerede taget hul på rekrutteringsudfordringerne og du kan hente inspiration, når Food Supply bringer artikelserien ”Årtiets ledelsesudfordring i fødevareindustrien”.

I forbindelse med Foodtech 2012 i Herning afholder Foodjob Danmark en særlig konference, der sætter fokus på danske fødevarevirksomheders konkurrenceevne i 2012 og i fremtiden.
For at sætte fokus på, hvordan branchen tackler de ledelsesmæssige udfordringer bringer Food Supply i samarbejde med Foodjob Danmark de kommende uger en artikelserie med en række miniportrætter af rekrutteringsindsatsen hos en række af dansk fødevareindustris mest fremtrædende virksomheder.

Reduceret ledelseskraft reducerer konkurrenceevnen
Mads Kinch Clemmensen, direktør for Foodjob Danmark, har specialiseret sig i rekruttering til fødevareindustrien og har på den baggrund stor indsigt i branchens forstående kamp for at sikre sin konkurrenceevne.

- Inden for ganske få år vil en stor del af den danske fødevareindustris mest prominente og succesrige ledere og specialister trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, hvilket vil resultere i en betydelig mangel på profiler, lyder hans vurdering.

Som et resultat kan de danske fødevarevirksomheder risikere at stå tilbage med en usund blanding af reduceret ledelseskraft, mangel på innovation, samt faldende produktion og produktivitet.

Rekrutteringsudfordringerne bør tages alvorligt
- Allerede nu slås branchen med vanskelige konjunkturer, manglende ordrer og råvarer, men disse udfordringer kan vise sig sekundære, hvis ikke rekrutteringsudfordringen tages mere alvorlig snarest, lyder det skarpe budskab fra Mads Kinch Clemmensen, der med sin konference på Foodtech-messen vil komme med et opråb til branchen og politikerne.

- Vi kan imødese en intens konkurrencesituation, da de store årgange, der startede i branchen for 25-30 år siden, nu er højtstående ledere, og specialister, og op imod 3/4 af dem vil gå på efterløn eller pension inden for de næste fem år. Virksomhedernes interne talentpuljer for at udfylde disse stillinger er ofte tømt på grund af ansættelsesstop og nedskæringer, og på tværs af branchen er der allerede i dag betydelige flaskehalse inden for ledelse og specialister. Desuden har mange fødevarevirksomheder en gruppe af mellemledere, der ikke er blevet tilstrækkeligt uddannet til at påtage sig disse lederstillinger, uddyber han.

Vigtigt med udenlandske profiler
Siden midten af 1990'erne, har mange af branchens største virksomheder, f.eks. Arla, Danish Crown og Danisco, også udskilt en række forretningsområder i nye, mindre virksomheder, der faktisk medvirker til at skabe yderligere efterspørgsel efter potentiale ledere til at fylde direktør- og ekspertfunktioner. Derudover er der også en betydelig efterspørgsel på danske ledere og specialister i udlandet til at fremme produktiviteten og ledelseskraften, eller til de danske virksomheders egne aktiviteter.

- Virksomhederne skal intensivere deres rekrutteringsindsats med både internationale eksperter ”i toppen” og ”i bunden” for at styrke lederskab og innovationsevne på kort og lang sigt. Ellers kan den nuværende talentkrise gentage sig selv om et par årtier, og det er en situation, alle ønsker at undgå, vurderer Mads Kinch Clemmensen.

Dansk Supermarked med Per Bank i spidsen har netop sparket gang i en større organisationsændring, hvor profiler med international erfaring er hentet hjem til at varetage nogle af de store poster. 42-årige Mette Maix er hentet hjem fra Tesco Slovakiet, og skal nu føre Føtex-kæden mod bedre tider. Ligeledes er 37-årige ungarske Viktor Jegesi hentet til Dansk Supermarked i en nyoprettet stilling som direktør for forretningsudvikling. Også han er hentet fra en direktørstilling i Tesco Ungarn.

- Én ting er at finde de fornødne kompetencer i udlandet, en anden snak er at få dem her til Danmark, som er et dyrt land at leve i, lyder Mads Kinch Clemmensens erfaringer videre.

Bliv klogere
Under overskriften ”Hvad skal vi leve af i fremtiden?” inviterer Foodjob til en højaktuel konference om fødevareindustriens ledelsesmæssige udfordringer. Konferencen holdes i forbindelse med dette års FoodTech i Herning og samler toppen af den danske fødevareindustri. En række danske og udenlandske oplægsholdere vil med forskellige indgangsvinkler sætte fokus på problemstillinger og strategier til at sikre fremtidens konkurrenceevne.

- Vi samler fødevarebranchen og sætter problemstillingen til debat med udblik til vigtige europæiske markeder, siger Mads Kinch Clemmensen.

Konferencen ”Hvad skal vi leve af i fremtiden?” afholdes d. 15. November 13.00 – 16.00 i MCH Messecenter Herning og deltagelse er gratis, dog skal man tilmelde sig på forhånd.

Du kan besøge Foodjob og FoodTech for yderligere information.

Denne artikel er en del af artikelserien ”Årtets ledelsesudfordring i fødevareindustrien”, hvor der sættes fokus på rekrutteringsindsatsen nu og i fremtiden. Vi bringer i den forbindelse fire minportrætter af en række af dansk fødevareindustris mest fremtrædende virksomheder. Følg med i nyhedsbrevet fra Food Supply hver torsdag frem til FoodTech den 13.-15. november.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08