23948sdkhjf

Farlige fiskefrikadeller får nu konsekvenser for fiskefabrik

I begyndelsen af november kom det frem i medierne, at syv personer siden august var blevet syge af at spise fiskefrikadeller fra Jeka Fish.

Nu har fiskefabrikken i Lemvig fået en bøde på 60.000 kroner for at have markedsført fiskefrikadeller, der kan have indeholdt listeria, skriver TV Midtvest.

I kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen, der har været på besøg på fabrikken flere gange, lyder det, at "der vil være risiko at virksomheden har markedsført farlige fødevarer i form af fiskefrikadeller i flere varianter".

Da Fødevarestyrelsen var på besøg for at tage prøver 24. oktober i år, kunne bakterien 'Listeria monocytogenes' påvises i 6 ud af 20 prøver.

De syv personer, der blev syge, bestod af et barn og seks personer over 70 år. En af de ældre personer døde efterfølgende, men det er uklart om dødsfaldet kan kobles direkte til indtagelsen af frikadellerne, skriver mediet.

Hvad er listeria?

  • Listeriainfektion er en fødevarebåren sygdom, der skyldes bakterien 'Listeria monocytogenes'. Infektionen kan vise sig som blodforgiftning eller meningitis hos personer, der har nedsat immunforsvar.
  • I Danmark ses normalt cirka 50 sygdomstilfælde om året. 2009 og 2014 var undtagelser med høj forekomst, idet der disse år var imellem 90-100 tilfælde. Dødeligheden er cirka 25 procent.
  • 'Listeria monocytogenes' kan findes overalt i miljøet og derfor også i mange rå eller let forarbejdede fødevarer. De fleste danskere vil på et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge. Det sørger immunforsvaret for.

Kilde: Statens Serum Institut

Jeka Fish har sidenhen tilbagekaldt alle fiskefrikadeller produceret mellem 1. august og 31. oktober, mens virksomheden samtidig har beklaget hændelsen.

- Vi har aldrig tidligere været udsat for noget tilsvarende og vil nu udvide vores egenkontrol for at minimere risikoen for, at dette vil kunne gentage sig. Ved at tilbagekalde alle produkter udviser vi den maksimale forsigtighed, lød det dengang i en skriftlig kommentar fra Jeka Fishs administrerende direktør, Halldór Arnarson, ifølge TV Midtvest.

Produktionen blev efterfølgende sat på pause i fem dage, og nye prøvesvar viser ifølge Fødevarestyrelsen, at der ikke længere er listeria i fiskefrikadellerne eller i fabrikkens udstyr.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Eksport af dansk økologi buldrer afsted - to kriser kan påvirke udviklingen
Virksomhed omdanner madaffald til grøn energi
Dagrofa henter erfaren profil til koncernledelsen - skal stå i spidsen for "offensiv" strategi
Millionsalg: Palle Skov Jensen er nu helt uden tilknytning til sin tidligere bøfhuskoncern
Efter to konkurser på under et år - Bronuts sælger ud af alt
Millionær har skabt en ny succes i fødevarebranchen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
RetailNews
PlastForum DK

Send til en kollega

0.125