23948sdkhjf

Tidligere Arla-direktør står i spidsen for spirende fermenterings-startup

Matr Foods med direktør og medejer Randi Wahlsten i spidsen vil vende rundt på fødevaresystemet. Claus Meyer og DTU-professor er med i ejerkredsen.

Efter mere end et årti som direktør i diverse Arla-afdelinger i Danmark og Tyskland var Randi Wahlsten for et par år siden ved at køre fast i sit job.

I mejerigiganten var hun blandt andet en af kræfterne bag Arlas plantebaserede satsning Jörd, men tanken om at optimere på et bestående produkt, når hun kunne mærke den bæredygtige dagsorden banke på døren, var ikke til at holde ud:

- Der er et behov for en stor ændring af hele fødevarebranchen. Derfor gik jeg målrettet på jagt efter at finde et sted, hvor jeg kunne bidrage til at vende rundt på hele fødevaresystemet, fortæller Randi Wahlsten til Food Supply.

Hvordan Randi Wahlsten mener fødevarebranchen skal ændres, kommer vi til lidt senere.

I hendes jagt stødte hun på et par forskere fra DTU og en gruppe kokke, der arbejdede med svampefermentering i en lille startup, og havde den samme opfattelse af branchen.

- Vi blev enige om, at jeg og dem var et super match. Så jeg kom ret tidligt med i startuppen som direktør og har sidenhen købt mig ind som medejer.

Samarbejde med burgerkæde

Startuppen hedder Matr Foods. I halvandet år har virksomheden arbejdet på et produkt, der kan bruges som alternativ til de fleste typer kød.

- Vi har udviklet en særlig teknologi inden for svampefermentering. Med vores metode undgås en tung processering, som man normalt ser med ekstraktion af protein-isolat. Samtidig undgår vi at bruge kemikalier. Faktisk er det eneste tilsætningsstof vi bruger salt, siger Randi Wahlsten og tilføjer, at produktet er simpelt og kun består af fem ingredienser og to krydderier.

Om Matr Foods:

Matr Foods ”transformerer de planter og grøntsager, som fødevaresystemet har valgt fra på grund af udseende eller størrelse, og giver dem nyt liv gennem fermentering”.

Produktionen foregår i den yderste del af Nordhavn i en gammel, nedlagt fiskefabrik, hvor man på nuværende tidspunkt er 10 ansatte i et lille hjørne.

Serieiværksætterne Claus Meyer og Rasmus Toft-Kehler er med i ejerkredsen. Det samme er DTU-professoren Morten Sommer sammen med Leonie Johanna Jahn og Line Kloster Pedersen, der har haft en vigtig rolle i at få virksomheden på benene.

Kilde: Matr Foods

I begyndelsen af ugen kulminerede startuppens hidtidige arbejde, da den københavnske burgerkæde Gasoline Grill offentliggjorde, at deres kunder fremover får muligheden for at tilvælge plantebøffer med Matr Foods fermenterede produkt i alle burgerne på menukortet.

Samarbejdet med Gasoline Grill er første gang, at Matr Foods plantebaserede produkt bliver tilgængeligt for helt almindelige forbrugere.

- Indledningsvist har vores primære kunder været kantiner. Men vores ambition er at levere til retailbranchen og flere restauranter i fremtiden, siger Randi Wahlsten.

Hun håber, at samarbejdet er det første af mange:

- Vi har mødt en stor interesse for vores produkt. I øjeblikket har vi samtaler med flere potentielle kunder, men jeg vil helst ikke sætte navne på, da vi i ikke har skrevet under på noget endnu.

Randi Wahlsten kan dog afsløre, at de potentielle kunder kommer fra alle dele af fødevarebranchen, hvor alt fra smørrebrødsrestauranter til asiatiske køkkener viser interesse.

Fungi food

I den yderste del af Nordhavn i København arbejder Randi Wahlsten og ni andre medarbejdere med at optimere Matr Foods produktion.

- Det ligner nærmest et storkøkken. Vi har nogle køkkenmaskiner og en inkubator, der er hjertet i processen, hvor fermenteringen skal have de helt rigtige forhold, fortæller Randi Wahlsten.

Matr Foods kalder sin plantemad for 'fungi food'. Ved hjælp af svampefermentering kan man "booste indholdet af protein i den plantebaserede mad," lyder det på startuppens hjemmeside

Produktet indeholder korn, bælgfrugter og frasorteret grønt og en del af ingredienserne i produktionen kommer fra sidestrømme fra den etablerede fødevareindustri, hvor Matr Food aftager den mad landmændene ikke kan sælge videre.

- Vi har også arbejdet med flere andre sidestrømme, men i det produkt vi sender til Gasoline Grill, der er det cirka halvdelen af indholdet, der er upcyclet fra danske landmænd, siger startup-direktøren.

Vil ændre fødevaresystemet fundamentalt

Arbejdet med at undgå madspild fylder en stor del hos Matr Foods. 

Med Matr Foods delvist upcyclede produkt mener Randi Wahlsten, at startuppen forsøger at tackle tre store udfordringer som fødevareverden står over for at løse:

  1. Med det nuværende klimaaftryk, kan fødevareindustrien ikke brødføde potentielt 10 milliarder mennesker uden at køre kloden i sænk.
  2. På grund af fødevareindustrialiseringen findes der ifølge Randi Wahlsten for mange usunde produkter på markedet.
  3. Fødevaresystemet er for snævert og standardiseret, at 30-40 procent af det landmændene dyrker, ikke bliver brugt som fødevarer, men i stedet ender som madspild.

Globalt madspild

Op mod en tredjedel af al mad produceret globalt går til spilde, hvilket ifølge FN's World Food Programme er nok til at brødføde to milliarder mennesker.

Alene i Danmark løber det samlede madspild ifølge Miljøstyrelsen årligt op i 814.000 tons.

Kilde: FN's World Food Programme og Miljøstyrelsen

- Vores produkt skal ses som en form for ”kinderæg”, der har potentiale til at håndtere alle tre ting på én gang, forklarer Randi Wahlsten. 

Internationale ambitioner

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og Matr Foods hidtil eneste offentliggjorte regnskab viser da også, at startuppen er i udviklings- og opbygningsfasen.

I det skæve regnskabsår fra 1. maj 2021 til 31. marts 2022 præsenterede selskabet et underskud på minus to millioner kroner og en egenkapital på 256.278 kroner.

Og i de kommende par år skal man ikke regne med, at der kommer positive regnskaber.

- Vi satser på at investere i udviklingen, opbygningen af kapacitet og udbredelse af forretningen. Vores ambitioner stopper bestemt ikke ved samarbejdet med Gasoline Grill. Vores ambition er at bygge en international fødevareforretning på svampebaserede fermentering, siger Randi Wahlsten.

På nuværende tidspunkt leder Matr Foods målrettet efter en fabrik, så man kan komme til opskalere produktionen.

Af den grund kommer Matr Foods også til at udvide teamet ”væsentligt” i 2023, og det stopper ikke her:

- Vi kommer til at søge kapital i starten af det nye år, afslutter Randi Wahlsten.

Matr Foods ApS
Regnskabsår 2021
Valuta mio. DKK
Bruttofortjeneste -0,7
Resultat af primær drift -2,5
Resultat før skat -2,5
Årets resultat -2,0
Balancestatus 1,2
Egenkapital 0,3
Kilde: CVR

Se mere om messen

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111