23948sdkhjf

Er I kommet godt i gang med affaldssortering?

Fra begyndelsen af året blev det lovpligtigt at genanvende sit affald. Alligevel hersker der stadig stor tvivl om kravene, og hvordan man kommer i gang. Det vigtigste er dog, at man får begyndt, og ikke lader det perfekte stå i vejen for at komme i gang.

Den grønne dagsorden begynder at vise sig i de fleste virksomheders hverdag, hvilket f.eks. ses ved, at alle virksomheder nu skal affaldssortere som en del af de nationale klimamål.

Dog er mange stadig efterladt med spørgsmål eller uvidenhed om kravene. Du kan som virksomhed ikke vente på at få vejledning fra din kommune – det er dit eget ansvar som virksomhed at overholde reglerne. Er man i tvivl, er det en god ide at kontakte en privat affaldsaktør, der kan forklare, hvad der er op og ned.

Hos Daka ReFood har de hjulpet tusindvis af kunder i gang med at sortere madaffald, og de ved, hvordan man kommer godt fra start. ”Man skal finde en løsning, der giver mening i hverdagen. Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan affaldssortering bedst foregår i praksis. Der kan f.eks. være forskel på, hvordan et køkken og en restaurant skal gøre, hvis det skal integreres smidigt i hverdagen, ” fortæller Berit Bilde, konsulent hos Daka ReFood.

Som fødevarevirksomhed skal man være særligt opmærksom på det organiske affald, som er en affaldsfraktion med et stort genanvendelsespotentiale. Det genanvendes til grøn energi og gødning.

”Det organiske affald skal ekspederes med det samme, og det kræver et særligt setup hos din renovatør.  Det er vigtigt, man ikke bare får tømt sine spande – men at man får nye, rene spande hver gang, der bliver hentet. Det højner hygiejnen og minimerer risikoen for lugtgener og skadedyr,” fortæller Berit Bilde. 

Gør noget - det er bedre end ingenting

Hos Daka Refood oplever de ofte, at nogle ser det som en uoverskuelig opgave at sortere sit affald, da man er bange for ikke at gøre det perfekt fra begyndelsen. Det må dog aldrig blive en hindring for at komme i gang.

”Man må ikke tænke det i ihjel – det er bedre at sortere 60 procent end nul procent. Og husk, at det er uopnåeligt at sortere 100 procent korrekt fra dag ét. Gør derfor noget i stedet for ingenting, og byg på hen ad vejen,” siger Berit Bilde.

Berit Bilde (Foto: Daka ReFood)

Læs mere om, hvordan I bidrager til den grønne omstilling ved at genanvende madaffald.

Fakta:

  • Affaldsproducerende virksomheder skal sortere deres husholdningslignende affald i 10 forskellige fraktioner og sikre en høj reel genanvendelse af affaldet. Man skal dokumentere, hvor stor en del af de enkelte affaldsfraktioner, der reelt bliver forberedt med henblik på genbrug eller genanvendelse.
  • Daka ReFood hjælper med at finde en løsning, der passer den enkelte virksomhed og sikrer, at der er styr på lovgivning og dokumentation. Dertil hjælper Daka ReFood med at synliggøre, hvordan sorteringen er med til at styrke virksomhedens grønne profil.
  • Daka ReFood sikrer sporbarhed og korrekt genanvendelse i overensstemmelse med biproduktforordningens høje krav.

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093