23948sdkhjf

Analyse: Nedskæringer på vej i fødevaresektoren

Fødevareerhvervet står til flere fyringsrunder de kommende år og Tican rammes måske allerede i 2013. Det spår en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.
Den seneste konjunkturanalyse fra Landbrug & Fødevarer viser dystre forventninger til beskæftigelsen. Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder forventer, at antallet af ansatte i Danmark vil falde de kommende år. Derudover forventer 30 procent af de resterende virksomheder, at de kun kan opretholde det nuværende antal af arbejdspladser.

- Det betyder, at Danmark bliver fattigere. Der bliver investeret mindre i produktionsapparatet. Der bliver produceret færre varer, og der bliver skabt færre arbejdspladser. Det har alt sammen en negativ effekt på dansk økonomi, siger Thomas Søby, der er erhvervsøkonomisk analysechef i Landbrug & Fødevarer.

Tican forventer nedskæringer i Danmark
Slagteriet Tican er blandt de virksomheder, der forventer nedskæringer i Danmark. Administrerende direktør Ove Thejls vurderer, at der skal slagtes op mod 40.000 færre svin allerede i 2013.

- Det kan ikke undgås, at det vil kunne omregnes til tab af arbejdspladser i Danmark. Hvis vi ikke gør noget, vil den faldende omsætning kunne omregnes direkte til et tab på tilsvarende tre-fire procent i antallet af arbejdspladser. Men vi vil forsøge at begrænse det ved yderligere forarbejdning af det svinekød, vi slagter, fortæller Ove Thejls.

Investeringer flyttes til udlandet
Ifølge konjunkturanalysen er det ikke kun Tican, der har negative forventninger til aktiviteterne i Danmark. Analysen viser nemlig, at de danske fødevarevirksomheder generelt forventer at flytte flere investeringer fra Danmark til udlandet.

Hele 97 procent af virksomhederne forventer en positiv eller uændret vækst i udlandet, mens næsten halvdelen forventer negativ vækst i Danmark.

- For branchen som sådan betyder de danske tab derfor ikke så forfærdeligt meget, da man forventer en stigning i de udenlandske aktiviteter. Men det kommer uden tvivl til at koste arbejdspladser i Danmark. Det er ærgerligt. Men sådan reagerer branchen, fordi man mener, at det er mest rentabelt, forklarer Thomas Søby.

For Ticans vedkommende forventer Ove Thejls vækst i England og Polen og har dermed ikke bekymringer for slagteriets fremtid rent økonomisk.

Læs hele konjunkturanalysen her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078