23948sdkhjf

Gentest af køer skal hjælpe osteproducenter

Højteknologifonden støtter med 5 mio. kroner et projekt, der skal udvikle en gentest til at identificere de køer, som bærer på de uheldige genmutationer.
Det er mælkens evne til at koagulere, der gør det muligt at fremstille ost, yoghurt og andre mælkeprodukter.

Men et stigende antal malkekøer i Danmark og landene omkring os producerer mælk med meget ringe evne til at koagulere eller endda fuldstændigt non-koagulerende mælk. Det er årsag til betydelige tab hos mejeriproducenter. Når mælken varierer, skal den behandles forskelligt, og det påvirker produktionen og giver et lavere osteudbytte.

En forskergruppe på Aarhus Universitet har identificeret det gen, som får nogle køer til at producere mælk med dårlig koaguleringsevne. Nu ønsker forskerne at finde og beskrive den mutation i genet, som ødelægger mælkens evne til at koagulere.

Christian Bendixen, forskningsprofessor ved Aarhus Universitet og projektleder, fortæller:

- Med denne viden, kan vi udvikle en gentest, der relativt hurtigt vil kunne udpege køer og tyre, der er bærere af det defekte gen.

Kan udnytte råvarer bedre
Forskerne forventer, at de gennem DNA-baseret avlsarbejde kan løse problemet inden for en tidshorisont på 3-5 år. Der er store forventninger til projektet hos de involverede virksomheder ARLA Foods og Viking Genetics.

Innovation manager hos ARLA Foods Mette Bakman udtaler:

- Projektet vil gøre os i stand til udnytte vores råvare mere optimalt til fremstilling af ost. Ved at øge og stabilisere osteudbyttet kan vi i fremtiden tilføre mælken større værdi.

Resultaterne forventes at føre til øget salg af dansk avlsmateriale samt salg af licenser til anvendelse af de genetiske test.

Projektets titel: COAGENE
Budget: 11 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 5 mio. kr.
Varighed: 3 år

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127