23948sdkhjf

Månegris skal skabe nye grønne arbejdspladser

Regeringens innovationsstrategi rummer et nyt partnerskab ´Månegrisen’, der skal gøre det muligt at producere grise uden at belaste miljø og omgivelser.
Udfordringen er stor, som da amerikanerne besluttede at sende en mand på månen. Løsningen, en hypermoderne og velfærdsrigtig grøn grisestald, skal stå klar om bare tre år. Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Udfordringen i dag er, at hensyn til miljøet vil begrænse den danske svineproduktion. Men hvis produktion og miljøbelastning kan afkobles, skaber det nye muligheder for arbejdspladser og vækst. Allerede i dag eksporterer vi grise og grisekød for i omegnen af 30 mia. kr. om året. Og den danske svinesektor leverer en tredjedel af arbejdspladserne inden for landbruget og fødevareproduktionen.

- Vi skal vise verden, at moderne griseproduktion kan foregå uden kompromisser. Vi skal forene dyrevelfærd, miljøhensyn og effektivitet i en helt ny type grisestalde. I dag er det teori, men vi vil gøre det til virkelighed. Vi skal skabe arbejdspladser, men uden gyllelugt hos naboerne og udledning til omgivelserne. I stedet skal gyllen gøre nytte, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

En gris til månen?
I 1962 satte amerikanerne sig et vildt og ambitiøst mål. En mand på månen inden for ti år. Umuligt sagde mange, men amerikanerne gjorde det ved at samle de bedste eksperter og udvikle ny teknologi med et klart mål. Regeringens nye partnerskab har fået navnet ”Månegrisen – Partnerskab om bæredygtig og effektiv svineproduktion”. Partnerskabet skal ikke sende en gris til månen, men ambitionerne er store og metoden den samme.

Alle landets relevante eksperter - Arkitekter, miljøeksperter, svineavlere og Danmarks fremmeste inden for teknologi - skal samles i et partnerskab om målet: En hypermoderne grøn grisestald uden miljøbelastning og med høj effektivitet.

- I dag kan det forekomme helt urealistisk, men hvis ikke vi sætter os ambitiøse mål, taber vi den globale kamp om arbejdspladser. Hvis vi tør tænke vildt og kreativt, så kan dansk svineproduktion blive et nyt vækstlokomotiv. Og vi skal ikke alene eksportere flæskesteg, bacon og griseører, vi skal også eksportere den grønne staldteknologi, siger Mette Gjerskov.

En attraktiv investering
Den grønne grisestald skal være opført på vilkår, der gør det attraktivt for danske landmænd at investere i de samme anlæg. Det betyder, at teknologier, der endnu ikke er kommercialiseret eller demonstreret i stor skala, skal udvikles.

Samtidigt skal partnerskabet pege på, hvor der kan være behov for nye former for intelligent regulering – på tværs af myndigheder – så vi kan fremme grønne investeringer i landbruget.

Fødevareministeriet inviterer alle aktører, der kan bidrage til partnerskabet, til at skrive til maanegris@naturerhverv.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079