23948sdkhjf

Dansk svineindustri kan hente guld hjem fra Kina

De kinesiske forbrugere står for hele 50 pct. af verdens samlede forbrug, men den indenlandske svineproduktion er inden længe utilstrækkelig, skriver DI.
Potentialet for afsætning af danske fødevarer på det kinesiske marked er voksende, og det gælder ikke mindst for produktionen af svin.

I dag havner 50 % af verdens produktion af svinekød i kinesernes maver sammenlignet med 45 % i 2007. Ifølge den seneste kvartalsrapport fra Business Monitor International (BMI) vil kinesernes foretrukne valg af kød fortsat være svin, og forbruget af svinekød ventes at stige med 19,5 % over de kommende fem år.

Ikke kun svinefødder og -ører

I Kina er svinefødder og – ører delikatesser, mens danske forbrugere sjældent efterspørger disse varer – udover som dyrefoder. Disse dele er derfor ofte blevet eksporteret til Kina til høje priser, hvorimod markedet ikke har været klar til at aftage dyre højkvalitetsudskæringer fra udenlandske producenter.

Fremsynede investorer har forberedt sig på denne udvikling længe. Eksempelvis er det knap to år siden, at en stor dansk svinefarm – Scandinavian Farms – satte sit første spadestik i Jiangsu provinsen i det østlige Kina. Det er en gruppe danske investorer og den statslige investeringsfond IFU, der opfører avlsgården i Lianyungang i Jiangsu-provinsen 500 km nord for Shanghai. Alt i alt bygges fire farme, som vil få en årlig produktion på 500.000 slagtesvin.

Mange muligheder for danske virksomheder

Trods de voksende investeringer og det intensiverede fokus på forbedringer i landbrugsektoren, mangler Kina stadigvæk den avancerede teknologi og rette viden på området. Som en del af projektet bliver kineserne derfor også uddannet efter danske regler og standarder. Målet er at opnå en svinefarm med samme kvalitetsstandarder, som vi kender fra Danmark. Produktionen ventes derfor også afsat i de større byer, hvor bevidstheden om netop sundhed og kvalitet er massivt stigende.

- Vi står overfor et veritabelt boom for landbrugsindustrien i provinser som bl.a. Henan, Jiangsu, Shandong og Heilongjiang. Myndighederne har dikteret effektivisering af produktionen og højere fokus på fødevaresikkerhed og kvalitet. Dette medfører et stigende investeringsbehov. Alle de kompetencer Danmark som højeffektiv og kvalitetsbevidst landbrugsnation kan komme med, er i spil, forklarer Josefine Kern Jensen, Branch Manager for DI i Xuzhou, som ligger i samme provins som den store danske svinefarm.

Tican kom i gang i Kina

Det er kun fire år siden at den danske svineproducent, Tican, kom i gang i Kina. Allerede efter et enkelt år på det kinesiske marked formåede Tican at nå målet for omsætningen. Det betød, at Tican oplevede en vækst fra 8.000 – 11.000 ton svin på et år i Kina. Tican har yderligere planer om at intensivere investeringer i landet, og primo 2013 vil Tican have egen forretningslicens i Kina.

Tican startede op i Kina ved at benytte sig af ´Own Man In China’ løsningen, og som udbydes fra DI’s kontorer i Kina. Hvor Tican også vil sidde i fremtiden, for at have afgang til bogføring, skat og administration.

Danske svineproducenter og andre landbrugsvirksomheder, der ønsker en sikker og hurtig indtræden på det kinesiske marked, kan ligeledes få hjælp til opstart gennem DI’s kontorer i Kina. DI – Asia Base har desuden kontor i Xuzhou, som hører til Kinas Jiangsu provins, og er således placeret i samme region som landets første danske svinefarm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094